Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza

Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza
Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza

Składniki:

 500 g filetu z dorsza lub – w opcji wege – serca palm z zalewy  młode mango  kubek soku z wyciśniętych limonek  posiekana czerwona cebulka  szczypta cukru  łyżka octu ryżowego  posiekana papryczka chilli  świeże zioła  oliwa  domowy majonez ziołowy  sól i pieprz do smaku  czarny sezam do posypania  po podania: podpieczone, cienkie krążki pysznego chleba   Przygotowanie:

Rybę kroimy na drobne kawałki, zalewamy sokiem z limonki i marynujemy przez około 20-30 minut.Drobno posiekaną cebulkę mieszamy razem z chilli, octem, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy na podobny czas do lodówki. W tam czasie siekamy ulubione zioła. Około 1-2 łyżki majonezu łączymy z łyżką ziół, solą, pieprzem, kilkoma kroplami limonki i blendujemy wszystko na gładką masę. Dorsza odsączamy z soku, mieszamy z naszymi zamarynowanymi składnikami, ziołami i odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z pokrojonym w kostkę mango.

Podajemy wyłożone na podpieczonym chlebie w towarzystwie kilku kropel majonezu i posypane czarnym sezamem.  

podziel się:

Pozostałe wiadomości