Składniki:
500 g filetu z dorsza lub – w opcji wege – serca palm z zalewy młode mango kubek soku z wyciśniętych limonek posiekana czerwona cebulka szczypta cukru łyżka octu ryżowego posiekana papryczka chilli świeże zioła oliwa domowy majonez ziołowy sól i pieprz do smaku czarny sezam do posypania po podania: podpieczone, cienkie krążki pysznego chleba Przygotowanie:
Rybę kroimy na drobne kawałki, zalewamy sokiem z limonki i marynujemy przez około 20-30 minut.Drobno posiekaną cebulkę mieszamy razem z chilli, octem, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy na podobny czas do lodówki. W tam czasie siekamy ulubione zioła. Około 1-2 łyżki majonezu łączymy z łyżką ziół, solą, pieprzem, kilkoma kroplami limonki i blendujemy wszystko na gładką masę. Dorsza odsączamy z soku, mieszamy z naszymi zamarynowanymi składnikami, ziołami i odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z pokrojonym w kostkę mango.
Podajemy wyłożone na podpieczonym chlebie w towarzystwie kilku kropel majonezu i posypane czarnym sezamem.