Klaudyna i Rafał: Mięsiwo na ciapkapuście, czyli ciapkapusta z karczkiem pieczonym 

Klaudyna i Rafał: Mięsiwo na ciapkapuście, czyli ciapkapusta z karczkiem pieczonym 
Klaudyna i Rafał: Mięsiwo na ciapkapuście, czyli ciapkapusta z karczkiem pieczonym 

Składniki:

ciapkapusta

1 kg ziemniaków

0,5 kg kapusty kiszonej

1 cebula

200 g boczku

0,5 łyżeczki pieprzu, sól

karczek

2 kg karczku marynujemy w plastrach 1,5 cm

1 łyżka pieprzu

1 łyżka soli

1 łyżka czosnku suszonego

1 łyżka papryki ostrej

1 łyżka papryki słodkiej

cząber

2 łyżki oliwy 1 cebula

Przygotowanie:

Obieramy kilogram ziemniaków, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w wodzie. W międzyczasie podsmażamy na patelni cebulę oraz boczek. Wówczas gdy wszystkie składniki będą już gotowe odcedzamy ziemniaki i tłuczemy oraz dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną oraz cebulę i boczek. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz majerankiem.

Dwa kg karczku kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Następnie nacieramy wymieszanymi przyprawami tj. pieprzem, solą, czosnkiem suszonym, papryką ostrą, papryką słodką oraz cząbrem. Skrapiamy oliwą i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, pomiędzy mięsa wkładamy cebulę pokrojoną w plasterki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 -2 h.

podziel się:

Pozostałe wiadomości