Składniki:
Makaron:
szklanka mąki
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Zupa pomidorowa:
2,5 litra rosołu mięsno- warzywnego
sól
pieprz
700 ml pomidorowej passaty włoskiej
2 łyżki przecieru
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
liście lubczyku
natka pietruszki
śmietana 18% opcjonalnie
Przygotowanie:
Przesiewamy szklankę mąki na stolnicę, wbijamy jajko, żółtko i dodajemy szczyptę soli, mieszamy składniki. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy ciasto zawinięte w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki pozostawiamy do przeschnięcia. Następnie wierzch posypujemy mąką i układamy warstwowo oraz kroimy. Gotujemy około 3-5 min w osolonej wodzie.
Do bulionu mięsno warzywnego wlewamy passate pomidorową, zagotowujemy. W międzyczasie na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niego 2 łyżki przecieru pomidorowego, odrobine czosnku granulowanego i podsmażamy chwile . Dodajemy do zupy. Zagotowujemy wszystko razem i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze swojskim makaronem i natką pietruszki. Opcjonalnie możemy dodać śmietanę.