Klaudyna i Rafał: Królowa z nudlami, czyli zupa pomidorowa ze swojskim makaronem

Składniki:

Makaron:

szklanka mąki

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

Zupa pomidorowa:

2,5 litra rosołu mięsno- warzywnego

sól

pieprz

700 ml pomidorowej passaty włoskiej

2 łyżki przecieru

2 łyżki masła

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżka majeranku

liście lubczyku

natka pietruszki

śmietana 18% opcjonalnie

Przygotowanie:

Przesiewamy szklankę mąki na stolnicę, wbijamy jajko, żółtko i dodajemy szczyptę soli, mieszamy składniki. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy ciasto zawinięte w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki pozostawiamy do przeschnięcia. Następnie wierzch posypujemy mąką i układamy warstwowo oraz kroimy. Gotujemy około 3-5 min w osolonej wodzie.

Do bulionu mięsno warzywnego wlewamy passate pomidorową, zagotowujemy. W międzyczasie na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niego 2 łyżki przecieru pomidorowego, odrobine czosnku granulowanego i podsmażamy chwile . Dodajemy do zupy. Zagotowujemy wszystko razem i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze swojskim makaronem i natką pietruszki. Opcjonalnie możemy dodać śmietanę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości