Klaudyna i Rafał: Jak za dawnych lat, czyli krem sułtański

Składniki:

600ml śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej

1,5 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki kakao naturalnego ciemnego

6 łyżeczek rodzynek sułtańskich (zalewamy rumem)

rodzynki

kakao

beziki

mięta

Przygotowanie:

Rodzynki namaczamy w rumie przez minimum 30 minut. 600 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej ubijamy na sztywno. Przed końcem ubijania dodajemy cukier puder. Dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Na dno pucharków dajemy po łyżeczce rodzynek, następnie porcję ciemnej śmietany, a następnie jasnej. Dekorujemy rodzynkami, kakao, pokruszonymi bezami i listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości