Salsa z krewetkami
Składniki:
mango
awokado
sólchilli pomarańcza kolendra 2 łyżki masła
czosneknatka pietruszki 600 g krewetek
Przygotowanie:
Kroimy świeże mango i awokado w dużą kostkę. Dodajemy szczyptę soli, trochę chilli, odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy.Na patelni smażymy na maśle czosnek, dodajemy pokrojone i oczyszczone krewetki, sól, chilli i pietruszkę. Na talerz kładziemy okrągłą foremkę, wkładamy do środka salsę a na wierzch krewetki. Po usunięciu foremki na talerzu zostanie okrągła przystawka, którą dekorujemy pistacjami i kolendrą.
Cappuccino dyniowe
Składniki:
1 mała dynia np. hokkaido
włoszczyzna
1 kapusta pak choi
sos rybny do smaku
100 g cebuli
czosnek
mleko kokosowe
2 łyżki masła
Gotujemy 1,5 l wywaru z warzyw (włoszczyzny i kapusty pak choi).
Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię, podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy dokładnie blenderem do uzyskania aksamitnej konsystencji.Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie mieszamy. Ubijamy mleczko kokosowe np. w spieniaczu do mleka.
Cappuccino podajemy w filiżance z pianką kokosową.