Klaudia i Jacek: KREWETKI NA OWOCOWYM MORZU Z DYNIOWYM CAPPUCCINO, czyli salsa z mango z krewetkami i dyniowe cappuccino

Klaudia i Jacek: Krewetki na owocowym morzu z dyniowym cappuccino
Klaudia i Jacek: Krewetki na owocowym morzu z dyniowym cappuccino

Salsa z krewetkami

Składniki:

mango

awokado

sólchilli pomarańcza kolendra 2 łyżki masła

czosneknatka pietruszki 600 g krewetek

Przygotowanie:

Kroimy świeże mango i awokado w dużą kostkę. Dodajemy szczyptę soli, trochę chilli, odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy.Na patelni smażymy na maśle czosnek, dodajemy pokrojone i oczyszczone krewetki, sól, chilli i pietruszkę. Na talerz kładziemy okrągłą foremkę, wkładamy do środka salsę a na wierzch krewetki. Po usunięciu foremki na talerzu zostanie okrągła przystawka, którą dekorujemy pistacjami i kolendrą.

Cappuccino dyniowe

Składniki:

1 mała dynia np. hokkaido

włoszczyzna

1 kapusta pak choi

sos rybny do smaku

100 g cebuli

czosnek

mleko kokosowe

2 łyżki masła

Gotujemy 1,5 l wywaru z warzyw (włoszczyzny i kapusty pak choi).

Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię, podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy dokładnie blenderem do uzyskania aksamitnej konsystencji.Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie mieszamy. Ubijamy mleczko kokosowe np. w spieniaczu do mleka.

Cappuccino podajemy w filiżance z pianką kokosową.

Ugotowani w parach, odcinek specjalny
Ugotowani w parach, odcinek specjalny
Ugotowani w parach, odcinek specjalny
Ugotowani w parach, odcinek specjalny
Ugotowani w parach, odcinek specjalny
+4
Zobacz galerię
podziel się:

Pozostałe wiadomości