Kasia i Kamil: Dolce far niente, czyli Tiramisu z nutą cytrusów

Kasia i Kamil: Dolce far niente
Kasia i Kamil: Dolce far niente
Składniki:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 gramów cukru pudru
  • 250 gramów mascarpone
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • biszkopty tzw. języczki
  • ostudzona dobrej jakości kawa espresso
  • kakao do posypania
Przygotowanie:

Zaparzamy dobrej jakości kawę espresso i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno. Na sam koniec dodajemy 100 gramów cukru pudru. Do ¾ ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, startą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz sok z pomarańczy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy naczynie. Maczamy biszkopty w kawie. Przekładamy warstwy biszkoptów warstwami schłodzonej masy za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch posypujemy kakao.

Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
podziel się:

Pozostałe wiadomości