Kasia i Kamil: Dolce far niente, czyli Tiramisu z nutą cytrusów

Kasia i Kamil: Dolce far niente
Kasia i Kamil: Dolce far niente
Składniki:
  • 500 ml śmietany 36%
    • 100 gramów cukru pudru
      • 250 gramów mascarpone
        • skórka starta z 1 pomarańczy
          • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
            • łyżeczka skórki z cytryny
              • biszkopty tzw. języczki
                • ostudzona dobrej jakości kawa espresso
                  • kakao do posypania
                    Przygotowanie:

                    Zaparzamy dobrej jakości kawę espresso i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno. Na sam koniec dodajemy 100 gramów cukru pudru. Do ¾ ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, startą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz sok z pomarańczy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy naczynie. Maczamy biszkopty w kawie. Przekładamy warstwy biszkoptów warstwami schłodzonej masy za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch posypujemy kakao.

                    Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
                    Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości