- 500 ml śmietany 36%
- 100 gramów cukru pudru
- 250 gramów mascarpone
- skórka starta z 1 pomarańczy
- wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- łyżeczka skórki z cytryny
- biszkopty tzw. języczki
- ostudzona dobrej jakości kawa espresso
- kakao do posypania
Zaparzamy dobrej jakości kawę espresso i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno. Na sam koniec dodajemy 100 gramów cukru pudru. Do ¾ ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, startą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz sok z pomarańczy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy naczynie. Maczamy biszkopty w kawie. Przekładamy warstwy biszkoptów warstwami schłodzonej masy za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch posypujemy kakao.
podziel się: