Kasia i Kamil: Chleb i biały krem, czyli krem z pieczonego kalafiora w towarzystwie włoskiego chlebka

Kasia i Kamil: Chleb i biały krem
Kasia i Kamil: Chleb i biały krem

Włoski chlebek

Składniki:

1 kg mąki "00"

900 gram wody 

16 gram suchych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka soli Mieszamy składniki, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Zagniatamy, aby napowietrzyć ciasto. Wkładamy do naoliwionej formy/blachy. Smarujemy ciasto oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 25 minut.

Krem z kalafiora

Składniki:

2 duże kalafiory

szczypta soli szczypta pieprzu

oliwa

3 ząbki czosnku

250 ml mleka

250 ml wody

250 ml śmietanki 30 %

gałka muszkatołowa

szalotka

płatki migdałów opcjonalnie dwie łyżki pasty truflowej

Przygotowanie:

Przyprawiamy 2 kalafiory pieprzem, solą i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w piekarniku aż do miękkości i zarumienienia. Upieczony kalafior wkładamy do garnka, dodajemy czosnek, mleko, szalotkę, wodę, śmietankę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Prażymy migdały. Gotowy krem posypujemy migdałami i polewamy delikatnie oliwą.

Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
podziel się:

Pozostałe wiadomości