Włoski chlebek
Składniki:
1 kg mąki "00"
900 gram wody
16 gram suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli Mieszamy składniki, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Zagniatamy, aby napowietrzyć ciasto. Wkładamy do naoliwionej formy/blachy. Smarujemy ciasto oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 25 minut.
Krem z kalafiora
Składniki:
2 duże kalafiory
szczypta soli szczypta pieprzu
oliwa
3 ząbki czosnku
250 ml mleka
250 ml wody
250 ml śmietanki 30 %
gałka muszkatołowa
szalotka
płatki migdałów opcjonalnie dwie łyżki pasty truflowej
Przygotowanie:
Przyprawiamy 2 kalafiory pieprzem, solą i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w piekarniku aż do miękkości i zarumienienia. Upieczony kalafior wkładamy do garnka, dodajemy czosnek, mleko, szalotkę, wodę, śmietankę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Prażymy migdały. Gotowy krem posypujemy migdałami i polewamy delikatnie oliwą.