Kamila i Rafał: Przysmak z krupniokiem, czyli pierogi z kaszanką

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej 100 ml letniej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli

Farsz: 20 dkg kaszanki 1 cebula pieprz 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy oleju bądź oliwy, sól oraz wodę. Zagniatamy ciasto. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy kaszankę. Smażymy razem mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka. Na każdy krążek kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni do zarumienienia. Podajemy ciepłe, posypane podprażoną cebulką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości