Składniki:
250g zmielonego maku
1 litr pełnotłustego mleka - 4 szklanki
100g masła - 1/2 kostki o wadze 200 g
100 g miodu – około 4 pełne łyżki
100 g orzechów włoskich - około 2 garście
100 g migdałów blanszowanych - około 2 garście
50g dowolnych rodzynek
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
150g sucharków
orzechy włoskie
płatki migdałowe
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W celu ugotowania maku wybieramy średniej wielkości garnek z grubym, najlepiej nieprzywieralnym dnem. Na dno garnka wlewamy odrobine wody oraz cały litr dowolnego mleka. Lekko zagotowujemy. Kolejno wsypujemy również 250 gramów mielonego. Mak w mleku doprowadzamy do wrzenia, a następnie redukujemy moc palnika, do takiej, by całość tylko lekko się gotowała. Mak z mlekiem gotujemy bez przykrywki przez 15 minut aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania maku przygotowujemy bakalie. Około 100 gramów orzechów włoskich siekamy lub kruszymy w dłoniach na nieco mniejsze kawałki. Tyle samo migdałów blanszowanych również kroimy. Przygotowujemy też 50 gramów skórki pomarańczowej. Do maku dodajemy masło, miód i bakalie. Dno szklanego naczynia wypełniamy kromkami sucharków. Kolejno wykładamy porcję masy makowej, na nią kładziemy warstwę sucharków.
Następnie przekładamy kilkukrotnie masę makową, warstwą sucharków aż do zużycia całej masy makowej. Wierzch makówek ozdabiamy orzechami oraz wiórkami kolorowymi. Makówki podajemy schłodzone.