Joanna i Kamil: BIAŁA POLEWKA, czyli zupa migdałowa

Joanna i Kamil: BIAŁA POLEWKA, czyli zupa migdałowa
Joanna i Kamil: BIAŁA POLEWKA, czyli zupa migdałowa
Składniki bulionu:
  • 6 marchewek
    • 2 pietruszki
      • 2 cebule
        • korzeń imbiru
          • plaster selera
            • odrobina świeżego pora
              • ziarenka pieprzu
                • liście laurowe
                  Przygotowanie:

                  Z wymienionych, obranych i umytych warzyw gotujemy bulion – możemy zrobić to dzień wcześniej.

                  Składniki na zupę:
                  • 125 g startych, obranych ze skórki migdałów
                    • 8 gotowanych żółtek
                      • 6 żółtek surowych
                        • 300 - 320 ml śmietany 18%
                          Przygotowanie:

                          Wszystkie składniki blendujemy. W tym czasie bulion doprowadzamy do wrzenia. Potem stopniowo hartujemy masę migdałowo – jajeczną, aby nie zwarzyła się podczas wlewania do bulionu. Łączymy składniki i zagotowujemy. Gdy zupa delikatnie ostygnie - gęstnieje. Podajemy ją z grzankami z chleba żytniego i startą gałką muszkatołową.

                          Ugotowani w parach, Białystok
                          Ugotowani w parach, Białystok
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości