Joanna i Kamil: BIAŁA POLEWKA, czyli zupa migdałowa

Joanna i Kamil: BIAŁA POLEWKA, czyli zupa migdałowa
Joanna i Kamil: BIAŁA POLEWKA, czyli zupa migdałowa
Składniki bulionu:
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • korzeń imbiru
  • plaster selera
  • odrobina świeżego pora
  • ziarenka pieprzu
  • liście laurowe
Przygotowanie:

Z wymienionych, obranych i umytych warzyw gotujemy bulion – możemy zrobić to dzień wcześniej.

Składniki na zupę:
  • 125 g startych, obranych ze skórki migdałów
  • 8 gotowanych żółtek
  • 6 żółtek surowych
  • 300 - 320 ml śmietany 18%
Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy. W tym czasie bulion doprowadzamy do wrzenia. Potem stopniowo hartujemy masę migdałowo – jajeczną, aby nie zwarzyła się podczas wlewania do bulionu. Łączymy składniki i zagotowujemy. Gdy zupa delikatnie ostygnie - gęstnieje. Podajemy ją z grzankami z chleba żytniego i startą gałką muszkatołową.

Ugotowani w parach, Białystok
Ugotowani w parach, Białystok
podziel się:

Pozostałe wiadomości