Joanna i Kamil: AMBROZJA Z XVI WIEKU, czyli ryż w sosie migdałowym z konfiturą z pomarańczy 

Joanna i Kamil: AMBROZJA Z XVI WIEKU, czyli ryż w sosie migdałowym z konfiturą z pomarańczy
Joanna i Kamil: AMBROZJA Z XVI WIEKU, czyli ryż w sosie migdałowym z konfiturą z pomarańczy
Składniki:
  • 200 g białego ryżu
  • 100 g łuskanych migdałów
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, ziemne, migdały)
  • konfitura z pomarańczy, bądź porzeczek
Przygotowanie:

Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos do ryżu: śmietankę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier i utarte wcześniej migdały. Niewielką porcję ryżu nakładamy na środek talerza i oblewamy sosem śmietanowym. Na ryż układamy łyżeczkę gęstej konfitury z pomarańczy. Całość obsypujemy uprażonymi wcześniej bakaliami. Świeży liść mięty stanowi doskonałe zwieńczenie potrawy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości