Joanna i Kamil: AMBROZJA Z XVI WIEKU, czyli ryż w sosie migdałowym z konfiturą z pomarańczy 

Joanna i Kamil: AMBROZJA Z XVI WIEKU, czyli ryż w sosie migdałowym z konfiturą z pomarańczy
Joanna i Kamil: AMBROZJA Z XVI WIEKU, czyli ryż w sosie migdałowym z konfiturą z pomarańczy
Składniki:
  • 200 g białego ryżu
    • 100 g łuskanych migdałów
      • 400 g śmietany 30%
        • 2 łyżki cukru
          • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, ziemne, migdały)
            • konfitura z pomarańczy, bądź porzeczek
              Przygotowanie:

              Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos do ryżu: śmietankę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier i utarte wcześniej migdały. Niewielką porcję ryżu nakładamy na środek talerza i oblewamy sosem śmietanowym. Na ryż układamy łyżeczkę gęstej konfitury z pomarańczy. Całość obsypujemy uprażonymi wcześniej bakaliami. Świeży liść mięty stanowi doskonałe zwieńczenie potrawy.

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości