- 200 g kości wieprzowo-wołowych
- tacka włoszczyzny:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 kostki rosołowe wołowe
- 1 kostka rosołowa - cebula podsmażana
- 100 g suszonych grzybów szlachetnych
- 1 czosnek
- 1 jogurt naturalny gęsty
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Gotujemy bulion na kościach wołowa wieprzowych. Następnie obieramy włoszczyznę. Wszystko wrzucamy po obraniu do gotującego się bulionu. Gotujemy wodę na suszone gdyby, zalewamy je i oczyszczamy. Dodajemy do zupy grzyby i przyprawiamy całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz cebulą.
Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a w środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody. Mieszamy widelcem, a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta. Ciasto powinno być trochę twardsze niż takie na pierogi. Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części rozwałkowujemy - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia. Łazanki gotujemy. Zupę podajemy na talerzu wraz z jogurtem naturalnym.