Jessica i Kuba: SZUMIĄ BORY, SZUMIĄ LASY, czyli zupa grzybowa

Składniki:
Jessica i Emil: SZUMIĄ BORY, SZUMIĄ LASY, czyli zupa grzybowa
Jessica i Emil: SZUMIĄ BORY, SZUMIĄ LASY, czyli zupa grzybowa
  • 200 g kości wieprzowo-wołowych
    • tacka włoszczyzny:
      • 2 marchewki
        • 1 cebula
          • 1 por
            • 1 pietruszka
              • 1 seler
                • 2 kostki rosołowe wołowe
                  • 1 kostka rosołowa - cebula podsmażana
                    • 100 g suszonych grzybów szlachetnych
                      • 1 czosnek
                        • 1 jogurt naturalny gęsty
                          • 2 jajka
                            • 1,5 szklanki mąki
                              • 1 łyżka ziół prowansalskich
                                • 2 łyżki oleju
                                  • sól
                                    • pieprz
                                      Przygotowanie:

                                      Gotujemy bulion na kościach wołowa wieprzowych. Następnie obieramy włoszczyznę. Wszystko wrzucamy po obraniu do gotującego się bulionu. Gotujemy wodę na suszone gdyby, zalewamy je i oczyszczamy. Dodajemy do zupy grzyby i przyprawiamy całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz cebulą.

                                      Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a w środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody. Mieszamy widelcem, a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta. Ciasto powinno być trochę twardsze niż takie na pierogi. Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części rozwałkowujemy - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia. Łazanki gotujemy. Zupę podajemy na talerzu wraz z jogurtem naturalnym.

                                      Ugotowani w parach, Białystok
                                      Ugotowani w parach, Białystok
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości