Jessica i Kuba: SZUMIĄ BORY, SZUMIĄ LASY, czyli zupa grzybowa

Składniki:
Jessica i Emil: SZUMIĄ BORY, SZUMIĄ LASY, czyli zupa grzybowa
Jessica i Emil: SZUMIĄ BORY, SZUMIĄ LASY, czyli zupa grzybowa
  • 200 g kości wieprzowo-wołowych
  • tacka włoszczyzny:
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 1 kostka rosołowa - cebula podsmażana
  • 100 g suszonych grzybów szlachetnych
  • 1 czosnek
  • 1 jogurt naturalny gęsty
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Gotujemy bulion na kościach wołowa wieprzowych. Następnie obieramy włoszczyznę. Wszystko wrzucamy po obraniu do gotującego się bulionu. Gotujemy wodę na suszone gdyby, zalewamy je i oczyszczamy. Dodajemy do zupy grzyby i przyprawiamy całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz cebulą.

Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a w środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody. Mieszamy widelcem, a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta. Ciasto powinno być trochę twardsze niż takie na pierogi. Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części rozwałkowujemy - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia. Łazanki gotujemy. Zupę podajemy na talerzu wraz z jogurtem naturalnym.

Ugotowani w parach, Białystok
Ugotowani w parach, Białystok
podziel się:

Pozostałe wiadomości