Jessica i Kuba: ŚWINIA Z JABŁKIEM, czyli polędwiczka wieprzowa z pieczonym jabłkiem i faszerowana borówka leśna w sosie cydrowym

Jessica i Emil: ŚWINIA Z JABŁKIEM, czyli polędwiczka wieprzowa z pieczonym jabłkiem i faszerowana borówka leśna w sosie cydrowym
Jessica i Emil: ŚWINIA Z JABŁKIEM, czyli polędwiczka wieprzowa z pieczonym jabłkiem i faszerowana borówka leśna w sosie cydrowym
Składniki:
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 4 słoiki żurawiny
  • 8 jabłek
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 świeży tymianek
  • 2 doniczki świeżego rozmarynu
  • 2 paczki czosnku granulowanego
  • olej słonecznikowy
  • pieprz czarny
  • cydr jabłkowy
Przygotowanie:

Polędwiczki marynujemy w ziołach i odstawiamy na minimum 30 minut .Pieczemy jabłka w całości ze skórką z wydrążonym środkiem aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Ziemniaczki pieczemy. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy i odkładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której obsmażaliśmy polędwiczki wlewamy cydr – szklankę oraz dodajemy żurawinę/ borówkę. Odparowywujemy aż do zgęstnienia. Polędwiczki wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia. Pod koniec wkładamy jabłka i podgrzewamy. Podajemy z sosem żurawinowym i ziemniaczkami.

Ugotowani w parach, Białystok
Ugotowani w parach, Białystok
podziel się:

Pozostałe wiadomości