- 3 polędwiczki wieprzowe
- 4 słoiki żurawiny
- 8 jabłek
- 2 kg ziemniaków
- 1 świeży tymianek
- 2 doniczki świeżego rozmarynu
- 2 paczki czosnku granulowanego
- olej słonecznikowy
- pieprz czarny
- cydr jabłkowy
Polędwiczki marynujemy w ziołach i odstawiamy na minimum 30 minut .Pieczemy jabłka w całości ze skórką z wydrążonym środkiem aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Ziemniaczki pieczemy. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy i odkładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której obsmażaliśmy polędwiczki wlewamy cydr – szklankę oraz dodajemy żurawinę/ borówkę. Odparowywujemy aż do zgęstnienia. Polędwiczki wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia. Pod koniec wkładamy jabłka i podgrzewamy. Podajemy z sosem żurawinowym i ziemniaczkami.
podziel się: