Halina i Jarek: BEZ HALUCYNACJI, czyli roladki z cielęciny z grzybami

Halina i Jarek: BEZ HALUCYNACJI, czyli roladki z cielęciny z grzybami
Halina i Jarek: BEZ HALUCYNACJI, czyli roladki z cielęciny z grzybami

Składniki roladki z cielęciny z grzybami:

1,5 kg cielęciny

250 g mrożonych grzybów leśnych

1 cebula

100 g masła 82%

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Cielęcinę rozbijamy. Przesmażamy grzyby z cebulą na maśle, doprawiamy do smaku. Rozbitą cielęcinę nadziewamy farszem z grzybów – zawijamy w roladkę i obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony na oleju. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.

Składniki na sos:

2 łyżki mąki

150 g suszonych grzybów leśnych

olej

Przygotowanie:

Namaczamy grzyby suszone w wodzie, a następnie podsmażamy je na maśle. Doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i dodajemy śmietanę.

Składniki roladki z ziemniaków z gorgonzolą i grzybami:

1 kg ziemniaków

150 g sera gorgonzola

0,5 kg świeżego szpinaku baby

2 ząbki czosnku

1 opakowanie wafli deserowych pszennych

oliwa z oliwek lub masło

100 g parmezanu

100 ml śmietany 30%

czarnuszka

Przygotowanie:

Całe ziemniaki myjemy i gotujemy z odrobiną soli. Przygotowujemy z nich purée, dodając 50 g masła i 100 ml śmietany. Szpinak blanszujemy z masłem, czosnkiem i odrobiną soli. Ciepłe purée z ziemniaków z dodatkiem czarnuszki wykładamy na wafel, równo je rozprowadzając. Na krawędź dokładamy ser gorgonzola w plastrach o grubości ok. pół centymetra, przykrywamy przygotowanym wcześniej szpinakiem baby. Całość zawijamy w roladę przy użyciu folii spożywczej. Studzimy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki kroimy roladę w plastry o grubości około 1,5 cm. Zamaczamy w rozpuszczonym maśle, obtaczamy w jajku i bułce tartej zmieszanej z parmezanem w proporcji 0,75 do 0,25. Smażymy na głębokim oleju do czasu zarumienienia się bułki tartej.

podziel się:

Pozostałe wiadomości