Składniki roladki z cielęciny z grzybami:
1,5 kg cielęciny
250 g mrożonych grzybów leśnych
1 cebula
100 g masła 82%
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Cielęcinę rozbijamy. Przesmażamy grzyby z cebulą na maśle, doprawiamy do smaku. Rozbitą cielęcinę nadziewamy farszem z grzybów – zawijamy w roladkę i obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony na oleju. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Składniki na sos:
2 łyżki mąki
150 g suszonych grzybów leśnych
olej
Przygotowanie:
Namaczamy grzyby suszone w wodzie, a następnie podsmażamy je na maśle. Doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i dodajemy śmietanę.
Składniki roladki z ziemniaków z gorgonzolą i grzybami:
1 kg ziemniaków
150 g sera gorgonzola
0,5 kg świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
1 opakowanie wafli deserowych pszennych
oliwa z oliwek lub masło
100 g parmezanu
100 ml śmietany 30%
czarnuszka
Przygotowanie:
Całe ziemniaki myjemy i gotujemy z odrobiną soli. Przygotowujemy z nich purée, dodając 50 g masła i 100 ml śmietany. Szpinak blanszujemy z masłem, czosnkiem i odrobiną soli. Ciepłe purée z ziemniaków z dodatkiem czarnuszki wykładamy na wafel, równo je rozprowadzając. Na krawędź dokładamy ser gorgonzola w plastrach o grubości ok. pół centymetra, przykrywamy przygotowanym wcześniej szpinakiem baby. Całość zawijamy w roladę przy użyciu folii spożywczej. Studzimy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki kroimy roladę w plastry o grubości około 1,5 cm. Zamaczamy w rozpuszczonym maśle, obtaczamy w jajku i bułce tartej zmieszanej z parmezanem w proporcji 0,75 do 0,25. Smażymy na głębokim oleju do czasu zarumienienia się bułki tartej.