Składniki na kruszonkę:
70 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki na ciasto:
250 ml maślanki
3 jajka M
3 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
2 kg jabłek
Przygotowujemy kruszonkę: do miski dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy. Wkładamy do lodówki.
Mokre składniki: jajka, maślankę i olej krótko miksujemy (bądź mieszamy). Dodajemy mąkę, proszek, cukier i miksujemy przez chwilę, bądź mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę w dowolnym kształcie, może być też żaroodporne naczynie. układamy owoce i na to ścieramy kruszonkę.
Wkładamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach aż do suchego patyczka i zarumienienia brzegów – mniej więcej 50-60 minut.