Gosia i Mateusz: PUSZYŚCIE I CHRUPIĄCO, czyli placek na maślance z jabłkami i kruszonką

Gosia i Mateusz: PUSZYŚCIE I CHRUPIĄCO, czyli placek na maślance z jabłkami i kruszonką
Gosia i Mateusz: PUSZYŚCIE I CHRUPIĄCO, czyli placek na maślance z jabłkami i kruszonką

Składniki na kruszonkę:

70 g masła

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

Składniki na ciasto:

250 ml maślanki

3 jajka M

3 szklanki mąki pszennej

cukier waniliowy

pół szklanki cukru

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

2 kg jabłek

Przygotowujemy kruszonkę: do miski dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy. Wkładamy do lodówki.

Mokre składniki: jajka, maślankę i olej krótko miksujemy (bądź mieszamy). Dodajemy mąkę, proszek, cukier i miksujemy przez chwilę, bądź mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na blaszkę w dowolnym kształcie, może być też żaroodporne naczynie. układamy owoce i na to ścieramy kruszonkę.

Wkładamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach aż do suchego patyczka i zarumienienia brzegów – mniej więcej 50-60 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości