Gosia i Mateusz: MIĘSO, ZIEMNIAK I OGÓREK, czyli mielone z purée i mizerią 

Gosia i Mateusz: MIĘSO, ZIEMNIAK I OGÓREK, czyli mielone z purée i mizerią
Gosia i Mateusz: MIĘSO, ZIEMNIAK I OGÓREK, czyli mielone z purée i mizerią

Kotlety mielone:

700 mielonego mięsa

cebula

2 łyżeczki musztardy

pieprz

sól

czerwona papryka

300 g pieczarek

2 wysuszone kajzerki

2 jajka

bułka tarta

Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Kroimy drobno umyte pieczarki i smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia.

2 bułeczki kajzerki moczymy w mleku. Odsączamy. Odsączone bułki mieszamy dokładnie z mięsem. Dodajemy ostudzoną cebulkę i pieczarki oraz jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy musztardę. Formujemy kotleciki optaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.

Purée:

ziemniaki

śmietana

masło

sól

Ugotowane i odsączone ziemniaki tłuczemy z odrobiną masła i śmietany (proporcje według uznania, tak aby uzyskać kremową konsystencję).

Mizeria:

ogórek świeży

śmietana 18%

cukier

Umyte i pokrojone ogórki zalewamy posłodzoną lekko śmietaną. Można dodać odrobinę kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości