Kotlety mielone:
700 mielonego mięsa
cebula
2 łyżeczki musztardy
pieprz
sól
czerwona papryka
300 g pieczarek
2 wysuszone kajzerki
2 jajka
bułka tarta
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kroimy drobno umyte pieczarki i smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia.
2 bułeczki kajzerki moczymy w mleku. Odsączamy. Odsączone bułki mieszamy dokładnie z mięsem. Dodajemy ostudzoną cebulkę i pieczarki oraz jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy musztardę. Formujemy kotleciki optaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.
Purée:
ziemniaki
śmietana
masło
sól
Ugotowane i odsączone ziemniaki tłuczemy z odrobiną masła i śmietany (proporcje według uznania, tak aby uzyskać kremową konsystencję).
Mizeria:
ogórek świeży
śmietana 18%
cukier
Umyte i pokrojone ogórki zalewamy posłodzoną lekko śmietaną. Można dodać odrobinę kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny.