Gosia i Mateusz: ŁÓDZKA KLASYKA, czyli zalewajka łódzka

Gosia i Mateusz: ŁÓDZKA KLASYKA, czyli zalewajka łódzka
Gosia i Mateusz: ŁÓDZKA KLASYKA, czyli zalewajka łódzka

Składniki:

ziele angielskie

2 cebule

0,5 kg ziemniaków

4 białe kiełbasy

listek laurowy

łyżka roztartego suszonego majeranku

mielony pieprz

sól

zakwas

olej słonecznikowy

2 suszone grzybki

2 marchewki i mały korzeń pietruszki do wywaru 

2 ząbki czosnku

śmietana 18%

Przygotowanie:

Grzybki umieszczamy w miseczce. Zalewamy wodą i odstawiamy na 1,5 h. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy drobno.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebule i pokrojone w plastry kiełbasy, aż do zarumienienia.

Przekładamy kiełbasę z cebulką do garnka i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól, marchewki i korzeń pietruszki (w całości).

Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.

Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Gotujemy do miękkości.

Dodajemy zakwas na mące żytniej. Doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy śmietanę do smaku i zabielenia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości