Składniki:
ziele angielskie
2 cebule
0,5 kg ziemniaków
4 białe kiełbasy
listek laurowy
łyżka roztartego suszonego majeranku
mielony pieprz
sól
zakwas
olej słonecznikowy
2 suszone grzybki
2 marchewki i mały korzeń pietruszki do wywaru
2 ząbki czosnku
śmietana 18%
Przygotowanie:
Grzybki umieszczamy w miseczce. Zalewamy wodą i odstawiamy na 1,5 h. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy drobno.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebule i pokrojone w plastry kiełbasy, aż do zarumienienia.
Przekładamy kiełbasę z cebulką do garnka i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól, marchewki i korzeń pietruszki (w całości).
Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Gotujemy do miękkości.
Dodajemy zakwas na mące żytniej. Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy śmietanę do smaku i zabielenia.