Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego – VEGE
bulion warzywny
2 pomidory
¾ butelki passaty pomidorowej
2 kulki mozzarelli
makaron
parmezan
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy cebulę i dwa ząbki czosnku. Dodajemy pokrojony seler naciowy i pokrojone w kostkę marchewki. Dodajemy vege mięso mielone. Następnie podlewamy bulionem warzywnym. Pomidory obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię do pozostałych składników i dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy. Dodajemy dwie kulki mozzarelli i nadal dusimy.
W tym czasie gotujemy makaron.
Dokładamy makaron do sosu dodając łyżkę wody z gotowania makaronu. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Podajemy z sałatą z sosem winegret.