Gabi i Łukasz: SPAGHETTI A’LA BOLOGNESE czyli spaghetti bolognese w wersji wegetariańskiej 

Gabi i Łukasz: Spaghetti a'la Bolognese
Gabi i Łukasz: Spaghetti a'la Bolognese

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g mięsa mielonego – VEGE

bulion warzywny

2 pomidory

¾ butelki passaty pomidorowej

2 kulki mozzarelli

makaron

parmezan

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy cebulę i dwa ząbki czosnku. Dodajemy pokrojony seler naciowy i pokrojone w kostkę marchewki. Dodajemy vege mięso mielone. Następnie podlewamy bulionem warzywnym. Pomidory obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię do pozostałych składników i dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy. Dodajemy dwie kulki mozzarelli i nadal dusimy.

W tym czasie gotujemy makaron.

Dokładamy makaron do sosu dodając łyżkę wody z gotowania makaronu. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Podajemy z sałatą z sosem winegret.

podziel się:

Pozostałe wiadomości