Gabi i Łukasz: FIGA ZE SMAKIEM, czyli grzanki z ciabatty z konfiturą figową i burratą 

Gabi i Łukasz: Figa ze smakiem
Gabi i Łukasz: Figa ze smakiem

Składniki:

cukier

ocet balsamiczny

5 gwiazdek anyżu

8 fig

ciabatta

oliwa

burrata

skórka z cytryny

Przygotowanie:

Cukier wsypujemy na patelnię tak, żeby przykrył dno. Roztapiamy cukier na patelni, aby powstał karmel i dodajemy 8 pokrojonych w ćwiartki fig. Zmniejszamy ogień.

Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i 5 gwiazdek anyżu. Dusimy, aż figi się rozpadną i całość nabierze konsystencji konfitury. Następnie wyjmujemy gwiazdki anyżu.

Grillujemy ciabattę. Smarujemy ciabattę konfiturą. Nakładamy na grzankę burratę, posypujemy startą skórką z cytryny i polewamy oliwą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości