- ryż do paelli
- bulion warzywny
- owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże
- oliwa z oliwek
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta niteczek szafranu
- masło
- cytryny do podania
Na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy koncentrat, cukier, wędzoną paprykę i szafran. Smażymy. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu nie mieszając. Dodajemy owoce morza. Gdy ryż wchłonie cały bulion, gotujemy nadal, do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką masła i dodajemy małże. Gotujemy, aż się otworzą. Dekorujemy paellę małżami. Podajemy z ćwiartkami cytryny.
podziel się: