Dominika i Dawid: SZAFRANOWE MORZE, czyli paella z owocami morza

Dominika i Dawid: SZAFRANOWE MORZE, czyli paella z owocami morza
Dominika i Dawid: SZAFRANOWE MORZE, czyli paella z owocami morza
Składniki:
  • ryż do paelli
  • bulion warzywny
  • owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta niteczek szafranu
  • masło
  • cytryny do podania
Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy koncentrat, cukier, wędzoną paprykę i szafran. Smażymy. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu nie mieszając. Dodajemy owoce morza. Gdy ryż wchłonie cały bulion, gotujemy nadal, do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką masła i dodajemy małże. Gotujemy, aż się otworzą. Dekorujemy paellę małżami. Podajemy z ćwiartkami cytryny. 

Ugotowani w parach: Hiszpański deser kończy kolację u Dominika i Dawida
podziel się:

Pozostałe wiadomości