Dominika i Dawid: SMAŻONE PARZONE, czyli churros z czekoladą

SMAŻONE PARZONE, czyli churros z czekoladą
SMAŻONE PARZONE, czyli churros z czekoladą
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 75 g masła
  • 230 g cukru
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 250 g czekolady
  • cynamon
  • sól
  • papryka cayenne
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i smażymy na głębokim tłuszczu - kształt i wielkość churrosów jest dowolna. Odsączamy je i obtaczamy w cukrze. Przygotowujemy czekoladę: podgrzewamy śmietankę z cynamonem, odrobiną soli i papryki cayenne. Rozpuszczamy w niej połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy. Podajemy osobno dip czekoladowy i churrosy. Churrosy idealnie smakują same, bądź maczane w czekoladzie.

230320_Ugotowani_w_parach_odc_4_tc11_www
Ugotowani w parach: Makaron Malwiny i Krystiana nie zachwycił
podziel się:

Pozostałe wiadomości