Dominika i Dawid: SMAŻONE PARZONE, czyli churros z czekoladą

SMAŻONE PARZONE, czyli churros z czekoladą
SMAŻONE PARZONE, czyli churros z czekoladą
Składniki:
  • 250 ml wody
    • 75 g masła
      • 230 g cukru
        • 150 g mąki
          • 2 jajka
            • 150 ml śmietany 30%
              • 250 g czekolady
                • cynamon
                  • sól
                    • papryka cayenne
                      • olej do smażenia
                        Przygotowanie:

                        Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i smażymy na głębokim tłuszczu - kształt i wielkość churrosów jest dowolna. Odsączamy je i obtaczamy w cukrze. Przygotowujemy czekoladę: podgrzewamy śmietankę z cynamonem, odrobiną soli i papryki cayenne. Rozpuszczamy w niej połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy. Podajemy osobno dip czekoladowy i churrosy. Churrosy idealnie smakują same, bądź maczane w czekoladzie.

                        Ugotowani w parach: Makaron Malwiny i Krystiana nie zachwycił
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości