- 250 ml wody
- 75 g masła
- 230 g cukru
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 30%
- 250 g czekolady
- cynamon
- sól
- papryka cayenne
- olej do smażenia
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i smażymy na głębokim tłuszczu - kształt i wielkość churrosów jest dowolna. Odsączamy je i obtaczamy w cukrze. Przygotowujemy czekoladę: podgrzewamy śmietankę z cynamonem, odrobiną soli i papryki cayenne. Rozpuszczamy w niej połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy. Podajemy osobno dip czekoladowy i churrosy. Churrosy idealnie smakują same, bądź maczane w czekoladzie.
podziel się: