Diana i Dawid: Zielono nam z curry, czyli zielone curry z warzywami

Diana i Dawid: Zielono nam z curry, czyli zielone curry z warzywami
Diana i Dawid: Zielono nam z curry, czyli zielone curry z warzywami

Składniki:

3 duże łyżki pasty green curry z torebki

olej

2 puszki mleczka kokosowego

1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki

400 g pieczarek

400 g ciecierzycy

10 listków limonki

2 łyżeczki cukru trzcinowego 

pół limonki (lub cała – według uznania)

3 łyżki sosu sojowego

2 opakowania ryżu

1 posiekane chilli

Przygotowanie:

Podsmażamy pastę green curry na oleju, która w trakcie oddaje aromat. Wlewamy trochę wody i dusimy. Dodajemy 2 puszki mleczka kokosowego, 2 łyżki cukru trzcinowego i gotujemy.

W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż. Uwaga - woda musi być posłodzona.

Gotujemy zieloną fasolkę al dente. Kroimy surowe pieczarki i płuczemy ciecierzycę. Wszystkie te składniki dodajemy do naszego wywaru.

Do smaku przyprawiamy sosem sojowym, limonką oraz chilli. Dodajemy również liście limonki, które przed podaniem są wyciągane.

podziel się:

Pozostałe wiadomości