Składniki:
3 duże łyżki pasty green curry z torebki
olej
2 puszki mleczka kokosowego
1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki
400 g pieczarek
400 g ciecierzycy
10 listków limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
pół limonki (lub cała – według uznania)
3 łyżki sosu sojowego
2 opakowania ryżu
1 posiekane chilli
Przygotowanie:
Podsmażamy pastę green curry na oleju, która w trakcie oddaje aromat. Wlewamy trochę wody i dusimy. Dodajemy 2 puszki mleczka kokosowego, 2 łyżki cukru trzcinowego i gotujemy.
W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż. Uwaga - woda musi być posłodzona.
Gotujemy zieloną fasolkę al dente. Kroimy surowe pieczarki i płuczemy ciecierzycę. Wszystkie te składniki dodajemy do naszego wywaru.
Do smaku przyprawiamy sosem sojowym, limonką oraz chilli. Dodajemy również liście limonki, które przed podaniem są wyciągane.