Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki tartego imbiru
1 czerwona cebula
sól
3-4 łyżki curry w proszku
3-4 łyżki kurkumy
1 papryczka chilli
4 średnie marchewki
1 kapusta
1 dymka
sos sojowy - do smaku
czarny pieprz
2 jajka
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę na średnio-wysokim ogniu. Kiedy jest podgrzana, dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pilnujemy, aby się nie przypaliły. Wrzucamy główkę kapusty pokrojoną w piórka.
Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, czarny pieprz, kurkumę i curry w proszku. Smażymy, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodajemy marchewki pokrojone w słupki, posiekaną dymkę i wszystko mieszamy.
W misce ubijamy 2 jajka i doprawiamy szczyptą soli. Robimy dziurę na środku mieszanki warzyw i dodajemy do niej jajka. Kiedy jajka będą już prawie ugotowane, możemy wymieszać je z warzywami. Doprawiamy do smaku solą oraz sosem sojowym.
Dodajemy rozdrobnione roti i mieszamy z warzywami, aż kawałki roti zostaną całkowicie pokryte wszystkimi przyprawami i sosem curry.
Składniki na roti:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Szklankę mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto. Skrapiamy je olejem. Kulę ciasta dzielimy na 4 części z których lepimy małe kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i wałkujemy na dość cienkie placki.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni około 10 sekund, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie odwracamy na drugą stronę, a kiedy pojawią się też na niej bąbelki, delikatnie je przygniatamy. Potem znów przekładamy na drugą stronę i znów przygniatamy bąble i powtarzamy tak 2 razy.