Diana i Dawid: Hoppersy ze Sri Lanki, czyli naleśniki z mąki ryżowej na mleczku kokosowym z pulpą z mango

Diana i Dawid: Hoppersy ze Sri Lanki, czyli naleśniki z mąki ryżowej na mleczku kokosowym z pulpą z mango
Diana i Dawid: Hoppersy ze Sri Lanki, czyli naleśniki z mąki ryżowej na mleczku kokosowym z pulpą z mango

Składniki:

400 g mąki ryżowej

400 ml mleczka kokosowego

500 ml wody niegazowanej

1 łyżka suchych drożdży

1 łyżka cukru - można pominąć w wersji na słono

szczypta soli

olej do smażenia

chili w proszku

Opcjonalnie:

pół szklanki wiórków kokosowych

puszka pulpy mango

2 pokrojone w kostkę mango

Przygotowanie:

Drożdże rozgrzewamy wlewając do nich ciepłą wodę, mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 20 min.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko kokosowe i wodę, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka.

Przelewamy rozpuszczone droższe do naszej masy i mieszamy. Całość powinna być płynna.

Dosypujemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 2 h w cieple miejsce. Po dwóch godzinach smażymy (po 1 - 1,5 min. z każdej strony). Ważne: patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana!

Całość polewamy pulpą z mango i posypujemy chilli - wedle uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości