Składniki:
400 g mąki ryżowej
400 ml mleczka kokosowego
500 ml wody niegazowanej
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru - można pominąć w wersji na słono
szczypta soli
olej do smażenia
chili w proszku
Opcjonalnie:
pół szklanki wiórków kokosowych
puszka pulpy mango
2 pokrojone w kostkę mango
Przygotowanie:
Drożdże rozgrzewamy wlewając do nich ciepłą wodę, mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 20 min.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko kokosowe i wodę, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka.
Przelewamy rozpuszczone droższe do naszej masy i mieszamy. Całość powinna być płynna.
Dosypujemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 2 h w cieple miejsce. Po dwóch godzinach smażymy (po 1 - 1,5 min. z każdej strony). Ważne: patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana!
Całość polewamy pulpą z mango i posypujemy chilli - wedle uznania.