Składniki:
50 g masła
100 ml mleka 3,2%
250 g twarogu sernikowego
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
6 jajek
szczypta soli
120 g drobnego cukru
60 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
wrzątek
cukier puder (do posypania przed podaniem)
Przygotowanie:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno i boki papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło, mleko i ser w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy masę na bok do ostygnięcia.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita, odstawiamy na bok.
Mieszamy żółtka z przestudzoną masą serową i dodajemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli dodajemy ubite białka i mieszamy raz jeszcze.
Tortownicę owijamy od zewnątrz folią aluminiową. Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do większej blaszki z wrzątkiem (wrzątek powinien sięgać do połowy tortownicy).
Pieczemy ciasto 15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół), a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku.