Asia i Adam: Miks grzybowy z chrupiącym wykończeniem, czyli pieczarki i boczniaki w lepkim sosie z dodatkiem orzeszków

Składniki:

750 g grzybów: pieczarek i boczniaków

 3 łyżki mąki ziemniaczanej

 6 ząbków czosnku

 2 papryczki chili

 1 szklanka orzeszków ziemnych

 olej roślinny do smażenia

Sos:

9 łyżek sosu sojowego

6 łyżek octu ryżowego

6 łyżek oleju sezamowego

2 łyżki wyciskanego soku z limonki

6 łyżek wody

3 łyżki cukru brązowego

2 łyżki miodu

Do podania:

posiekany szczypior

ryż jaśminowy (około 50 g na osobę)

Przygotowanie:

Pieczarki (najlepsze będą mini) oraz pokrojone w paski boczniaki myjemy i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy w niej grzyby.

Na patelnię wlewamy olej. Gdy będzie rozgrzany, wrzucamy grzyby. Smażymy do momentu, aż będą rumiane. Dzięki mące ziemniaczanej grzyby powinny być lepkie. Po zarumienieniu przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni (w razie potrzeby dodajemy trochę oleju) podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną na drobno papryczkę chili oraz orzechy. Po około 5 minutach dodajemy grzyby.

Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce i dodajemy na patelnię. Smażymy do momentu, aż płyn się zredukuje i na patelni pozostaną lepkie od sosu grzybki z dodatkami.

Podajemy z ryżem jaśminowym i szczypiorem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości