Składniki:
750 g grzybów: pieczarek i boczniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 ząbków czosnku
2 papryczki chili
1 szklanka orzeszków ziemnych
olej roślinny do smażenia
Sos:
9 łyżek sosu sojowego
6 łyżek octu ryżowego
6 łyżek oleju sezamowego
2 łyżki wyciskanego soku z limonki
6 łyżek wody
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki miodu
Do podania:
posiekany szczypior
ryż jaśminowy (około 50 g na osobę)
Przygotowanie:
Pieczarki (najlepsze będą mini) oraz pokrojone w paski boczniaki myjemy i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy w niej grzyby.
Na patelnię wlewamy olej. Gdy będzie rozgrzany, wrzucamy grzyby. Smażymy do momentu, aż będą rumiane. Dzięki mące ziemniaczanej grzyby powinny być lepkie. Po zarumienieniu przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni (w razie potrzeby dodajemy trochę oleju) podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną na drobno papryczkę chili oraz orzechy. Po około 5 minutach dodajemy grzyby.
Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce i dodajemy na patelnię. Smażymy do momentu, aż płyn się zredukuje i na patelni pozostaną lepkie od sosu grzybki z dodatkami.
Podajemy z ryżem jaśminowym i szczypiorem.