6 bułek mlecznych
Zaczyn
Składniki:
65 ml ciepłego mleka
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki cukru
Ciasto
Składniki:
125 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej typ 450
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 żółtko jajka
1 łyżka mleka
olej rzepakowy
Przygotowanie
Bułki
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto
Po 15 minutach, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy 250 ml ciepłej wody, mąkę, płynny miód i sól. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie stolnicę obsypujemy mąką i wyrabiamy przez około 5 minut. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, którą smarujemy olejem rzepakowym i przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Formowanie bułeczek
Po 15 minutach ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na stolnicę i minutkę ugniatamy, żeby pozbyć się gazów. Ciasto dzielimy na 6 równych części.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę. Lekko ją rozpłaszczamy, a brzegi ciasta zawijamy pod spód do środka, a następnie odwracamy i formujemy kuleczkę. Kuleczki przekładamy do foremki metalowej wyłożonej papierem do pieczenia i rozkładamy w pewnych (jeszcze urosną) odstępach tak, żeby wypełniły całą foremkę blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (góra-dół) około 20 minut.
Wypełnienie burgera
Składniki:
360 g modrej kapusty
16 szt. suszonych śliwek
30 g masła
10 pieczarek
6 plastrów żółtego sera
180 g tofu wędzonego
1 opakowanie panko
olej roślinny do smażenia
2 jajka
szczypta soli
Sos
Składniki:
12 łyżek majonezu
suszone płatki papryki chili – według uznania
Przygotowanie:
Kapusta ze śliwkami: kapustę modrą przekładamy ze słoika do garnka, dodajemy połowę masła i chwilę podsmażamy. Dodajemy do kapusty suszone śliwki przekrojone na ćwiartki. Dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż kapusta i śliwki będą miękkie.
Pieczarki: pieczarki myjemy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy na patelni, dodając pozostałą część masła i sól do smaku.
Tofu: kostkę tofu kroimy na 6 plastrów. Każdy z plastrów obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w panko. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
Podanie
Kroimy bułki na połówki. Na górnej połówce rozsmarowujemy łyżkę sosu (majonez + suszone płatki chili) i kładziemy plaster sera żółtego. Podpieczamy obie połówki bułki (180°C, termoobieg z grzaniem górnym, 2-3 minut do zarumienienia). Dolną podpieczoną połówkę smarujemy łyżką sosu, a następnie układamy w kolejności: kapustę ze śliwkami, plaster tofu w panko, 2-3 plastry pieczarki. Przykrywamy górną częścią bułki.