Asia i Adam: Azjatycki burger z modrą kapustą, czyli burger z tofu w panko i modrą kapustą ze śliwką

6 bułek mlecznych

Zaczyn

Składniki:

65 ml ciepłego mleka

10 g drożdży świeżych

1/2 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżki cukru

Ciasto

Składniki:

125 ml ciepłej wody

300 g mąki pszennej typ 450

1 łyżka płynnego miodu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka masła

Dodatkowo:

1 żółtko jajka

1 łyżka mleka

olej rzepakowy

Przygotowanie

Bułki

Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto

Po 15 minutach, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy 250 ml ciepłej wody, mąkę, płynny miód i sól. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie stolnicę obsypujemy mąką i wyrabiamy przez około 5 minut. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, którą smarujemy olejem rzepakowym i przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Formowanie bułeczek

Po 15 minutach ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na stolnicę i minutkę ugniatamy, żeby pozbyć się gazów. Ciasto dzielimy na 6 równych części.

Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę. Lekko ją rozpłaszczamy, a brzegi ciasta zawijamy pod spód do środka, a następnie odwracamy i formujemy kuleczkę. Kuleczki przekładamy do foremki metalowej wyłożonej papierem do pieczenia i rozkładamy w pewnych (jeszcze urosną) odstępach tak, żeby wypełniły całą foremkę blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (góra-dół) około 20 minut.

Wypełnienie burgera

Składniki:

360 g modrej kapusty

16 szt. suszonych śliwek

30 g masła

10 pieczarek

6 plastrów żółtego sera

180 g tofu wędzonego

1 opakowanie panko

olej roślinny do smażenia

2 jajka

szczypta soli

Sos

Składniki:

12 łyżek majonezu

suszone płatki papryki chili – według uznania

Przygotowanie:

Kapusta ze śliwkami: kapustę modrą przekładamy ze słoika do garnka, dodajemy połowę masła i chwilę podsmażamy. Dodajemy do kapusty suszone śliwki przekrojone na ćwiartki. Dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż kapusta i śliwki będą miękkie.

Pieczarki: pieczarki myjemy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy na patelni, dodając pozostałą część masła i sól do smaku.

Tofu: kostkę tofu kroimy na 6 plastrów. Każdy z plastrów obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w panko. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.

Podanie

Kroimy bułki na połówki. Na górnej połówce rozsmarowujemy łyżkę sosu (majonez + suszone płatki chili) i kładziemy plaster sera żółtego. Podpieczamy obie połówki bułki (180°C, termoobieg z grzaniem górnym, 2-3 minut do zarumienienia). Dolną podpieczoną połówkę smarujemy łyżką sosu, a następnie układamy w kolejności: kapustę ze śliwkami, plaster tofu w panko, 2-3 plastry pieczarki. Przykrywamy górną częścią bułki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości