Szarpana wołowina
Składniki:
1 kg łopatki wołowej
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki kuminu
3g achote
szczypta słodkiej papryki
1 mały koncentrat pomidorowy
15 sztuk zielonych oliwek
Łopatka wołowa – gotujemy w wodzie z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim do miękkości.
Miękką wołowinę szarpiemy na kawałki i podsmażamy na patelni z czosnkiem, cebulą, czerwoną papryką. Doprawiamy kuminem, solą, pieprzem, słodką papryką, achote.
Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i zielone oliwki.
Ryż
Składniki:
ryż ok 500g
1 ząbek czosnku
3 łyzki oliwy
szczypta soli, 2 g szafranu
pół łyżeczki kurkumy
Ryż podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dokładnie mieszamy i dodajemy wodę tak, aby zakryła ryż na ok 2,5 cm. Mieszamy i dodajemy kurkumę (żółty kolor) oraz szafran (szczypta), oraz sól.
Mieszamy i przez chwilę gotujemy na dużym ogniu, aż woda odparuje. Gdy woda zrówna się z ryżem, zmniejszamy ogień i szczelinie przykrywamy.
Po jakiś 10-15 minutach mamy pyszny, sypki żółty ryż.
Fasola
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
1 cebula, 2 ząbki czosnku
szczypta soli, szczypta pieprzu
szczypta papryki słodkiej
szczypta kuminu
Fasola czerwona z puszki, czosnek i cebula-siekamy, dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę-gotujemy wszystko razem. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem.
Miksujemy na gładką masę.
Podajemy z ryżem jako smaczny sos.
Dynia
Składniki:
1,5 kg dyni muscat
Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na księżyce.
Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Podajemy z chimi churi.