Ania i Rey: Kubański specjał wołowy z polską dynią, czyli szarpana wołowina z ryżem na musie z fasoli 

Ugotowani w parach: Kubański specjał wołowy z polską dynią, czyli szarpana wołowina z ryżem na musie z fasoli
Ugotowani w parach: Kubański specjał wołowy z polską dynią, czyli szarpana wołowina z ryżem na musie z fasoli

Szarpana wołowina

Składniki:

1 kg łopatki wołowej

2 liście laurowe

kilka ziarenek pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

szczypta soli

szczypta pieprzu

pół łyżeczki kuminu

3g achote

szczypta słodkiej papryki

1 mały koncentrat pomidorowy

15 sztuk zielonych oliwek

Łopatka wołowa – gotujemy w wodzie z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim do miękkości.

Miękką wołowinę szarpiemy na kawałki i podsmażamy na patelni z czosnkiem, cebulą, czerwoną papryką. Doprawiamy kuminem, solą, pieprzem, słodką papryką, achote.

Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i zielone oliwki.

Ryż

Składniki:

ryż ok 500g

1 ząbek czosnku

3 łyzki oliwy

szczypta soli, 2 g szafranu

pół łyżeczki kurkumy

Ryż podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dokładnie mieszamy i dodajemy wodę tak, aby zakryła ryż na ok 2,5 cm. Mieszamy i dodajemy kurkumę (żółty kolor) oraz szafran (szczypta), oraz sól.

Mieszamy i przez chwilę gotujemy na dużym ogniu, aż woda odparuje. Gdy woda zrówna się z ryżem, zmniejszamy ogień i szczelinie przykrywamy.

Po jakiś 10-15 minutach mamy pyszny, sypki żółty ryż.

Fasola

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli

1 cebula, 2 ząbki czosnku

szczypta soli, szczypta pieprzu

szczypta papryki słodkiej

szczypta kuminu

Fasola czerwona z puszki, czosnek i cebula-siekamy, dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę-gotujemy wszystko razem. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem.

Miksujemy na gładką masę.

Podajemy z ryżem jako smaczny sos.

Dynia

Składniki:

1,5 kg dyni muscat

Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na księżyce.

Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Podajemy z chimi churi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości