Ania i Rey: Hiszpańska seniorita na kubańskiej ziemi, czyli flan 

Ugotowani w parach: Hiszpańska seniorita na kubańskiej ziemi, czyli flan
Ugotowani w parach: Hiszpańska seniorita na kubańskiej ziemi, czyli flan

Składniki:

szklanka cukru

pół szklanki wody ( na karmel)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 puszka mleka skondensowanego bez cukru

½ ekstraktu waniliowego

10 jajek

Karmel: na gorącą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru. Gdy zacznie się przypalać, dodajemy kilka łyżek wody i czekamy aż utworzy się brązowy karmel.

Przelewamy go do naczynia, w którym będziemy piec flan. Rozlewamy karmel po ściankach i czekamy aż ostygnie.

Puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego, puszkę mleka skondensowanego słodzonego, ekstrakt waniliowy, 10 jajek – wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Tak przygotowaną masę przelewamy do naczynia z karmelem. Wkładamy na 1,5 h do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni w tzw. kąpiel wodną.

Naczynie z masą i karmelem wkładamy do większej miski z wodą.

Gotowy flam wyjmujemy i czekamy do jego ostygnięcia.

Zimny flan przekręcamy tak, aby na górze był karmel i gotowe!

podziel się:

Pozostałe wiadomości