Składniki:
szklanka cukru
pół szklanki wody ( na karmel)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
½ ekstraktu waniliowego
10 jajek
Karmel: na gorącą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru. Gdy zacznie się przypalać, dodajemy kilka łyżek wody i czekamy aż utworzy się brązowy karmel.
Przelewamy go do naczynia, w którym będziemy piec flan. Rozlewamy karmel po ściankach i czekamy aż ostygnie.
Puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego, puszkę mleka skondensowanego słodzonego, ekstrakt waniliowy, 10 jajek – wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę przelewamy do naczynia z karmelem. Wkładamy na 1,5 h do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni w tzw. kąpiel wodną.
Naczynie z masą i karmelem wkładamy do większej miski z wodą.
Gotowy flam wyjmujemy i czekamy do jego ostygnięcia.
Zimny flan przekręcamy tak, aby na górze był karmel i gotowe!