Ania i Rey: Chrupiący przysmak kubański na zielonym musie, czyli smażone platany, yuka i guacamole

Ugotowani w parach: Chrupiący przysmak kubański na zielonym musie, czyli smażone platany, yuka i guacamole
Ugotowani w parach: Chrupiący przysmak kubański na zielonym musie, czyli smażone platany, yuka i guacamole

Guacamole

Składniki:

3 sztuki avocado,

3 ząbki czosnku,

szczypta soli,

szczypta pieprzu,

3 łyżki soku z cytryny,

4 łyżki oliwy z oliwek

Dojrzałe avocado zgniatamy na miazgę, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek , wyciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę cytryny i gotowe.

Chimi-churi

Składniki:

1 duży pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

połowa papryczki chili

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 cytryny

2 limonki

Szklanka oleju rzepakowego

Natkę pietruszki siekamy na drobno, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy odrobinę posiekanego chilli, sól, pieprz, sok z 2 cytryn i sok z 2 limonek. Mieszamy i dodajemy olej rzepakowy tak, aby zakryć nim całą pietruszkę.

Platany

Składniki:

3 zielone platany

olej do smażenia

szczypta soli

szczypta pieprzu

Platany obieramy ze skóry, kroimy na dość grube plastry i smażymy na gorącym oleju jak frytki, aż zmiękną. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, żeby trochę ostygły.

Potem zgniatamy je na płasko i wsadzamy do zimnej, posolonej wody na kilka minut.

Po kilku minutach znowu wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż się mocno zarumienią.

Wyjmujemy, dodajemy sól, pieprz i gotowe.

Maniok-YUKA

Składniki:

3 yuki (manioki)

Obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości jak ziemniaki. Gdy są gotowe odsączamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki, wyjmując przy tym tzw. włos ze środka. Odstawiamy, żeby ostygły. Po chwili wrzucamy je na gorący olej i smażymy na złoty kolor, jak frytki.

Tak przygotowane platany i yukę podajemy z guacamole i chimi churi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości