Guacamole
Składniki:
3 sztuki avocado,
3 ząbki czosnku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
3 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek
Dojrzałe avocado zgniatamy na miazgę, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek , wyciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę cytryny i gotowe.
Chimi-churi
Składniki:
1 duży pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
połowa papryczki chili
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 cytryny
2 limonki
Szklanka oleju rzepakowego
Natkę pietruszki siekamy na drobno, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy odrobinę posiekanego chilli, sól, pieprz, sok z 2 cytryn i sok z 2 limonek. Mieszamy i dodajemy olej rzepakowy tak, aby zakryć nim całą pietruszkę.
Platany
Składniki:
3 zielone platany
olej do smażenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
Platany obieramy ze skóry, kroimy na dość grube plastry i smażymy na gorącym oleju jak frytki, aż zmiękną. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, żeby trochę ostygły.
Potem zgniatamy je na płasko i wsadzamy do zimnej, posolonej wody na kilka minut.
Po kilku minutach znowu wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż się mocno zarumienią.
Wyjmujemy, dodajemy sól, pieprz i gotowe.
Maniok-YUKA
Składniki:
3 yuki (manioki)
Obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości jak ziemniaki. Gdy są gotowe odsączamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki, wyjmując przy tym tzw. włos ze środka. Odstawiamy, żeby ostygły. Po chwili wrzucamy je na gorący olej i smażymy na złoty kolor, jak frytki.
Tak przygotowane platany i yukę podajemy z guacamole i chimi churi.