Ania i Radek: Miłosny trójkąt, czyli łosoś z pieczonymi ziemniakami i brokułami

ANIA_RADEK_OBIAD_MILOSNY TROJKAT
ANIA_RADEK_OBIAD_MILOSNY TROJKAT

Składniki na łososia i marynatę:

350 g filetu z łososia

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka oleju roślinnego

2 łyżeczka miodu

Sos koperkowy:

3/4 szklanki bulionu z rosołu

szczypta kurkumy

3/4 łyżki mąki

1/4 szklanki śmietanki kremówki

czarny pieprz, czosnek, łyżka masła, koperek, łyżeczka soku z cytryny

Dodatki:

ziemniaki

brokuły bądź szparagi

Przygotowanie:

Przyrządzamy marynatę ze składników, wrzucamy do miseczki z łososiem i mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut.

Zagotowujmy bulion z kurkumą. W misce rozprowadzamy mąkę i śmietanę, wlewamy do bulionu. Mieszając, zagotowujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i czosnkiem. Gotujemy mi-nutę. Dodajemy masło, sok z cytryny, posiekany koper i odstawiamy.

Szparagi gotujemy w wodzie około 3,5 minuty.

Ziemniaki gotujemy w wodzie, doprawiamy przyprawami i pieczemy. Na talerzu układamy łososia, ziemniaki i szparagi. Polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości