Składniki na łososia i marynatę:
350 g filetu z łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 łyżeczka miodu
Sos koperkowy:
3/4 szklanki bulionu z rosołu
szczypta kurkumy
3/4 łyżki mąki
1/4 szklanki śmietanki kremówki
czarny pieprz, czosnek, łyżka masła, koperek, łyżeczka soku z cytryny
Dodatki:
ziemniaki
brokuły bądź szparagi
Przygotowanie:
Przyrządzamy marynatę ze składników, wrzucamy do miseczki z łososiem i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut.
Zagotowujmy bulion z kurkumą. W misce rozprowadzamy mąkę i śmietanę, wlewamy do bulionu. Mieszając, zagotowujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i czosnkiem. Gotujemy mi-nutę. Dodajemy masło, sok z cytryny, posiekany koper i odstawiamy.
Szparagi gotujemy w wodzie około 3,5 minuty.
Ziemniaki gotujemy w wodzie, doprawiamy przyprawami i pieczemy. Na talerzu układamy łososia, ziemniaki i szparagi. Polewamy sosem.