Składniki na biszkopt kakaowy:
7 jaj w temp. pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (144 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) maki ziemniaczanej
Składniki na krem:
600 ml śmietanki 30%
6 łyżeczek cukru pudru
Składniki na ganache z czekolady:
2 tabliczki czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 30%
mleko do nasączenia
owoce sezonowe, kwiaty jadalne do ozdoby
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno formy oraz boki o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Mąkę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników-aby nie było widocznej białej mąki, ale ubita piana nie może za bardzo opaść. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem: Zimną śmietankę na średnich obrotach ubijać, aż zacznie gęstnieć, porcjami dodawać cukier puder. Sztywny krem przechowywać w lodówce.
Przecięty biszkopt układamy warstwowo w rancie, każdą warstwę nasączamy mlekiem i przekładamy śmietaną.
Ganache z czekolady: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką, płynną masą polać ciasto.
Dekorujemy owocami, słodyczami, kwiatami jadalnymi.