Ania i Maciek: Warszawski hit PRL-u, czyli Wuzetka

ANIA_MACIEJ_DESER_WARSZAWSKI HIT PRLU
ANIA_MACIEJ_DESER_WARSZAWSKI HIT PRLU

Składniki na biszkopt kakaowy:

7 jaj w temp. pokojowej

1 szklanka (200 g) cukru

1 szklanka (144 g) mąki pszennej

1/3 szklanki (50 g) maki ziemniaczanej

Składniki na krem:

600 ml śmietanki 30%

6 łyżeczek cukru pudru

Składniki na ganache z czekolady:

2 tabliczki czekolady mlecznej

200 ml śmietanki 30%

mleko do nasączenia

owoce sezonowe, kwiaty jadalne do ozdoby

Przygotowanie:

Biszkopt: Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno formy oraz boki o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Mąkę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników-aby nie było widocznej białej mąki, ale ubita piana nie może za bardzo opaść. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Krem: Zimną śmietankę na średnich obrotach ubijać, aż zacznie gęstnieć, porcjami dodawać cukier puder. Sztywny krem przechowywać w lodówce.

Przecięty biszkopt układamy warstwowo w rancie, każdą warstwę nasączamy mlekiem i przekładamy śmietaną.

Ganache z czekolady: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką, płynną masą polać ciasto.

Dekorujemy owocami, słodyczami, kwiatami jadalnymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości