Składniki na placki ziemniaczane:
2,5 kg ziemniaków
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
Sól, pieprz do smaku
Składniki na sos czosnkowy:
200 ml jogurtu naturalnego kremowego
4 łyżki majonezu
czosnek
zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Makrela wędzona
Olej do smażenia
Kiełki, kwiaty jadalne do ozdoby
Przygotowanie
Placki ziemniaczane: ziemniaki ścieramy na tarce, połowa zimniaków na grubych oczkach, połowa na małych. Starte ziemniaki odstawiamy na 5-10 minut aby puściły sok. Masę ziemniaczaną dociskamy, aby wypłynęło jak najwięcej soku, który wylewamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, jajko, sól, pieprz do smaku i łyżką zagniatamy ciasto. Patelnię z olejem rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy po łyżce masy ziemniaczanej i formujemy placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Sos czosnkowy: do pojemnika wlewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez, wyciskamy ząbki czosnku. Sos doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Przed podaniem wkładamy do lodówki.
Makrelę wędzoną filetujemy.
Na gotowe placki kładziemy kawałki ryby wędzonej, do tego w sosjerkach podajemy sos czosnkowy.