Ania i Maciek: Kartofel na wędce, czyli placki ziemniaczane z wędzoną makrelą i sosem czosnkowym

ANIA_MACIEJ_PRZYSTAWKA_KARTOFEL NA WEDCE
ANIA_MACIEJ_PRZYSTAWKA_KARTOFEL NA WEDCE

Składniki na placki ziemniaczane:

2,5 kg ziemniaków

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 jajko

Sól, pieprz do smaku

Składniki na sos czosnkowy:

200 ml jogurtu naturalnego kremowego

4 łyżki majonezu

czosnek

zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Makrela wędzona

Olej do smażenia

Kiełki, kwiaty jadalne do ozdoby

Przygotowanie

Placki ziemniaczane: ziemniaki ścieramy na tarce, połowa zimniaków na grubych oczkach, połowa na małych. Starte ziemniaki odstawiamy na 5-10 minut aby puściły sok. Masę ziemniaczaną dociskamy, aby wypłynęło jak najwięcej soku, który wylewamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, jajko, sól, pieprz do smaku i łyżką zagniatamy ciasto. Patelnię z olejem rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy po łyżce masy ziemniaczanej i formujemy placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Sos czosnkowy: do pojemnika wlewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez, wyciskamy ząbki czosnku. Sos doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Przed podaniem wkładamy do lodówki.

Makrelę wędzoną filetujemy.

Na gotowe placki kładziemy kawałki ryby wędzonej, do tego w sosjerkach podajemy sos czosnkowy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości