Aneta i Patryk: PAPRYKOWA SKORUPKA, czyli krem z pieczonej papryki z chipsem z parmezanu 

Aneta i Patryk: PAPRYKOWA SKORUPKA, czyli krem z pieczonej papryki z chipsem z parmezanu
Aneta i Patryk: PAPRYKOWA SKORUPKA, czyli krem z pieczonej papryki z chipsem z parmezanu

Składniki:

2 kg czerwonej papryki

4 łyżki oliwy extra

2 cebule cukrowe

4 ząbki czosnku

1 por

1 marchewka

2 łyżki masła

2 litry bulionu warzywnego

4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili

2 łyżki listków świeżego tymianku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

100-200 g serka topionego śmietankowego

200 ml śmietanki 18% do zup i sosów

150-200g parmezanu

20g czarnego sezamu

Przygotowanie:

Myjemy paprykę, kroimy na połówki lub ćwiartki. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę z włączonym termoobiegiem. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. W trakcie pieczenia paprykę przewracamy na drugą stronę. Podczas pieczenia skórka papryki może poczernieć. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę zwiększamy do 220 stopni i ustawiamy funkcję grzania góra-dół. Paprykę wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut. Marchew odkładamy. W tym czasie przygotowujemy chipsy z parmezanu. Blachę do pieczenia wykładamy ponownie papierem. Parmezan ścieramy na grubych oczkach, a następnie rozdzielamy na 6 porcji i formujemy płaskie krążki / chipsy, posypując ziarnami sezamu. Pieczemy w piekarniku aż do zarumienienia (ok. 4-5 minut). Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki i dodajemy do upieczonych wcześniej warzyw. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili ząbki czosnku. Mieszając co chwilę łyżką smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy masło oraz dokładnie umytego i pokrojonego pora (białe i jasnozielone części) i smażymy przez ok. 5 minut. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy pomidora bądź koncentrat pomidorowy i odłożone wcześniej upieczone warzywa - miąższ z papryki oraz marchew. Dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku zmielonym pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i zagotowujemy co chwilę mieszając. Miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany - ok. 120ml.

Krem podajemy z kleksem ze śmietany i przykrywamy parmezanowym chipsem, który rozbijamy łyżką, aby “dostać” się do zupy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości