Aneta i Patryk: KWAŚNA MINKA, czyli tarta limonkowa z bitą śmietaną 

Aneta i Patryk: KWAŚNA MINKA, czyli tarta limonkowa z bitą śmietaną
Aneta i Patryk: KWAŚNA MINKA, czyli tarta limonkowa z bitą śmietaną

Składniki:

Spód:

300g ciastek digestive lub podobnych

3/4 kostki masła

Krem:

4 żółtka

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)

1 łyżka otartej skórki z limonki

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (około 4-5 sztuk)

Dodatkowo:

250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

2 łyżeczki cukru wanilinowego

starta skórki z limonki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ciastka kruszymy w malakserze lub blenderze na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Formę na tartę o średnicy 25cm smarujemy masłem. Spód i boki wykładamy ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 10 minut z funkcją pieczenia góra-dół. Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Żółtka ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, mieszamy mikserem na średnich obrotach. Krem wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na środkową półkę piekarnika oraz pieczemy przez około 20 minut z funkcją grzania góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym. Ozdabiamy nią wierzch tarty i posypujemy skórką z limonki

podziel się:

Pozostałe wiadomości