Aneta i Patryk: CHRUPKA ŚWINKA, czyli wieprzowina na chrupko w sosie azjatyckim 

Aneta i Patryk: CHRUPKA ŚWINKA, czyli wieprzowina na chrupko w sosie azjatyckim
Aneta i Patryk: CHRUPKA ŚWINKA, czyli wieprzowina na chrupko w sosie azjatyckim

Składniki:

900g karkówki wieprzowej lub tofu w wersji wege

3 łyżki sosu sojowego jasnego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

2 czerwone papryki

2 czerwone cebule

100g pora

400g ananasa - może być z puszki

100-150g groszku cukrowego

1 kapusta pak choi

30g grzybów mun

1,5l oleju roślinnego

12 łyżek mąki ziemniaczanej

90g pędów bambusa

350-400g ryżu jaśminowego

Sos:

600ml słodkiego sosu chili - można przygotować samemu z użyciem soku z ananasa

450ml wody

3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

6 łyżek octu ryżowego

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

3 łyżeczki sosu sriracha

Do dekoracji:

szczypiorek z cebuli dymki

olej sezamowy

orzeszki ziemne prażone niesolone

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy sosem sojowym, cebulą granulowaną i papryką. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, cebulę w łódeczki, a pora, ananasa i kapustę pak choi w niewielkie prostokąty. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20-30 minut aż zmiękną. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej do 170 stopni. Kawałki wieprzowiny panierujemy w mące ziemniaczanej, wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na biało-złoty kolor. Odcedzamy, po czym zwiększamy temperaturę oleju do 180 stopni i smażymy jeszcze minutę do lekkiego zezłocenia. Odcedzamy na sicie, rozdzielamy na talerze. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa. Przez 2 minuty paprykę, czerwoną cebulę i groszek cukrowy. Następnie dodajemy grzyby mun, pędy bambusa, pora i ananasa, smażymy kolejną minutę. Wlewamy sos, zmniejszamy ogień i zagotowujemy. Gorącym sosem z warzywami polewamy usmażone mięso i podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Posypujemy krążkami dymki, skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy orzeszkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości