Składniki:
900g karkówki wieprzowej lub tofu w wersji wege
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 czerwone papryki
2 czerwone cebule
100g pora
400g ananasa - może być z puszki
100-150g groszku cukrowego
1 kapusta pak choi
30g grzybów mun
1,5l oleju roślinnego
12 łyżek mąki ziemniaczanej
90g pędów bambusa
350-400g ryżu jaśminowego
Sos:
600ml słodkiego sosu chili - można przygotować samemu z użyciem soku z ananasa
450ml wody
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
6 łyżek octu ryżowego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki sosu sriracha
Do dekoracji:
szczypiorek z cebuli dymki
olej sezamowy
orzeszki ziemne prażone niesolone
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy sosem sojowym, cebulą granulowaną i papryką. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, cebulę w łódeczki, a pora, ananasa i kapustę pak choi w niewielkie prostokąty. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20-30 minut aż zmiękną. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej do 170 stopni. Kawałki wieprzowiny panierujemy w mące ziemniaczanej, wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na biało-złoty kolor. Odcedzamy, po czym zwiększamy temperaturę oleju do 180 stopni i smażymy jeszcze minutę do lekkiego zezłocenia. Odcedzamy na sicie, rozdzielamy na talerze. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa. Przez 2 minuty paprykę, czerwoną cebulę i groszek cukrowy. Następnie dodajemy grzyby mun, pędy bambusa, pora i ananasa, smażymy kolejną minutę. Wlewamy sos, zmniejszamy ogień i zagotowujemy. Gorącym sosem z warzywami polewamy usmażone mięso i podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Posypujemy krążkami dymki, skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy orzeszkami.