Aneta i Bartek: Karmonada z szagówkami, czyli schab z kością i skórą ze świnki złotnickiej robiony metodą sous vide z chipsem z sera Emilgrana, podany z kopytkami i marchewkami w maśle orzechowym z sezamem

Schab z kością i skórą, chips z sera:

Składniki:

porcja schabu ze świnki złotnickiej

sól, pieprz

czosnek niedźwiedzi

rozmaryn

ser emilgrana

Przygotowanie:

Schab peklujemy 24h przed podaniem. Następnie doprawiamy pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz rozmarynem. Pakujemy w vacum. Mięso w workach wsadzamy do garnka z wodą o temp. 62 st. C. Gotujemy metod sous vide przez ok 1,5-2h. Po ugotowaniu wyciągamy mięso z worka i przesmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Chips z sera na blasze w piekarniku (180 st. C) układamy starty ser. Pieczemy do momentu odparowania i powstania jednolitej masy. Chipsy studzimy i układamy jako ozdoba na mięsie.

Marchewki

Składniki:

marchew świeża

cukier

przyprawy (wg uznania)

masło orzechowe

sezam

Przygotowanie:

Marchewki gotujemy, aż zmiękną. Przyprawiamy ziołami i podsmażamy na maśle orzechowym. Podajemy z sezamem lub czarnuszką.

Kopytka

Składniki:

1 kg ziemniaków

170 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

jajko

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i ugniatamy. Należy je ostudzić. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, solimy. Zagniatamy na jednolitą masę. Zwijamy w rulony i tniemy na kawałki ok. 2 cm. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości