Schab z kością i skórą, chips z sera:
Składniki:
porcja schabu ze świnki złotnickiej
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
rozmaryn
ser emilgrana
Przygotowanie:
Schab peklujemy 24h przed podaniem. Następnie doprawiamy pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz rozmarynem. Pakujemy w vacum. Mięso w workach wsadzamy do garnka z wodą o temp. 62 st. C. Gotujemy metod sous vide przez ok 1,5-2h. Po ugotowaniu wyciągamy mięso z worka i przesmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Chips z sera na blasze w piekarniku (180 st. C) układamy starty ser. Pieczemy do momentu odparowania i powstania jednolitej masy. Chipsy studzimy i układamy jako ozdoba na mięsie.
Marchewki
Składniki:
marchew świeża
cukier
przyprawy (wg uznania)
masło orzechowe
sezam
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy, aż zmiękną. Przyprawiamy ziołami i podsmażamy na maśle orzechowym. Podajemy z sezamem lub czarnuszką.
Kopytka
Składniki:
1 kg ziemniaków
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
jajko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy. Należy je ostudzić. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, solimy. Zagniatamy na jednolitą masę. Zwijamy w rulony i tniemy na kawałki ok. 2 cm. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia.