Składniki:
3 arkusze ciasta filo
0,5 kg malin (mogą być mrożone)
miód (najlepiej lawendowy)
oliwa
400 g jogurtu greckiego
300 g jogurtu kokosowego
50 g wiórek kokosowych
250 g pistacji
świeża mięta
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy maliny. Mieszamy je z odrobiną miodu lawendowego i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie płat ciasta filo układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Smarujemy go oliwą i obficie skrapiamy miodem. Cały płat musi być wilgotny. Przykrywamy go kolejnym płatem i powtarzamy czynność z oliwą i miodem. Po zakończeniu robimy to jeszcze raz i znów przykrywamy ciastem wysmarowanym oliwą i miodem. Wkładamy na ok. 6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Podczas pieczenia należy połączyć jogurty. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i odrobinę przygotowanego wcześniej sosu malinowego.
Na talerzach robimy solidny kleks z masy jogurtowej. Wbijamy w nie pokruszone kawałki ciasta filo posypujemy odrobiną wiórek kokosowych i pokruszonymi pistacjami. Skrapiamy sosem malinowym i dekorujemy listkami mięty.