Ada i Karol: KLEFTIKO, czyli sakiewki z polędwiczką wieprzową i warzywami

Ada i Karol: KLEFTIKO, czyli sakiewki z polędwiczką wieprzową i warzywami
Ada i Karol: KLEFTIKO, czyli sakiewki z polędwiczką wieprzową i warzywami

Składniki:

1,2 kg polędwiczki wieprzowej

6 sztuk średniej wielkości ziemniaków

3 marchewki

3 papryki

600 g fasolki szparagowej

300 g sera feta

główka czosnku

cytryna

oliwa

oregano

rozmaryn

tymianek

pieprz cytrynowy

sól

6 arkuszy papieru do pieczenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od zamarynowania mięsa w oliwie, soli, pieprzu cytrynowym, rozmarynie, czosnku, tymianku i ogromnej ilości oregano. Całość skrapiamy cytryną. Gdy mięso się marynuje, kroimy na mniejsze kawałki pozostałe składniki: ziemniaki, marchewkę i paprykę. Dodatkowo ziemniaki marynujemy w oliwie, soli i rozmarynie.

Kiedy wszystko będzie gotowe, wykładamy arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego układamy porcję zamarynowanego mięsa, obok ziemniaki, następnie kładziemy marchewkę, paprykę oraz porcję fasolki szparagowej. Na czubku układamy 50 gram sera feta (ok. 1/4 kostki) i plaster cytryny. Wszystko polewamy oliwą. Ściągamy rogi papieru na środek, związujemy sznurkiem w kształt sakiewki i pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

podziel się:

Pozostałe wiadomości