Ada i Karol: CZERWONY KREM PROSTO Z PIECA, czyli krem z pieczonych pomidorów i papryki 

Ada i Karol: CZERWONY KREM PROSTO Z PIECA, czyli krem z pieczonych pomidorów i papryki
Ada i Karol: CZERWONY KREM PROSTO Z PIECA, czyli krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

2,5 kg pomidorów

4 duże czerwone papryki

2 czerwone cebule

główka czosnku

włoszczyzna (marchewka, por, seler, korzeń pietruszki)

kostka parmezanu

pieczywo na grzanki

ok. 200 g prażonego słonecznika

oliwa z oliwek

świeża bazylia

sól

pieprz

wędzona papryka

cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 - 200 stopni. Na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym wykładamy pomidory, papryki, cebulę i 3/4 przygotowanego czosnku. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, trochę cynamonu. Pieczemy ok. 45 minut. W międzyczasie przyrządzamy bulion warzywny z włoszczyzny oraz grzanki natarte resztą czosnku i sowicie posypane parmezanem. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Dodajemy liście świeżej bazylii oraz ok. 100 g parmezanu. Całość blendujemy. Sprawdzamy smak, doprawiamy według uznania wędzoną papryką, cynamonem i pieprzem. Podając dekorujemy bazylią, grzankami, resztą startego parmezanu oraz prażonym słonecznikiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości