Składniki:
2,5 kg pomidorów
4 duże czerwone papryki
2 czerwone cebule
główka czosnku
włoszczyzna (marchewka, por, seler, korzeń pietruszki)
kostka parmezanu
pieczywo na grzanki
ok. 200 g prażonego słonecznika
oliwa z oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
wędzona papryka
cynamon
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 - 200 stopni. Na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym wykładamy pomidory, papryki, cebulę i 3/4 przygotowanego czosnku. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, trochę cynamonu. Pieczemy ok. 45 minut. W międzyczasie przyrządzamy bulion warzywny z włoszczyzny oraz grzanki natarte resztą czosnku i sowicie posypane parmezanem. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Dodajemy liście świeżej bazylii oraz ok. 100 g parmezanu. Całość blendujemy. Sprawdzamy smak, doprawiamy według uznania wędzoną papryką, cynamonem i pieprzem. Podając dekorujemy bazylią, grzankami, resztą startego parmezanu oraz prażonym słonecznikiem.