Joanna ma 36 lat i jest pracownikiem naukowy w Muzeum Historycznym w Białymstoku. Zajmuje się edukacją dzieci, młodzieży i osób starszych. Kamil ma 36 lat i jest pracownikiem administracyjnym w Muzeum Podlaskim. Jego pasją jest gra na trąbce. Oboje pochodzą z Sokółki. Joanna interesuje się społecznością tatarską - w muzeum, w którym pracuje jest największy w Europie zbiór tatarianów, czyli pamiątek związanych z osadnictwem tatarskim na ziemiach polskich. Organizuje spotkania, szkolenia i warsztaty. Chciałaby pokazywać, że muzeum bardzo się zmienia i jest miejscem otwartym dla ludzi. Oboje bardzo lubią motoryzację i teatr. Gotowanie jest ich pasją, a Joanna stanowiła połączyć przyrządzanie potraw z miłością do historii. Interesują się historią kuchni, szczególnie osiemnastowieczną, dziewiętnastowieczną oraz kuchnią dworską. W programie chcieliby przygotować potrawy kuchni staropolskiej z akcentem kuchni francuskiej.
Para chciała swoim menu przybliżyć smaki dawnych potraw. Goście nagrodzili Joannę i Kamila 29 punktami.
Tu znajdziecie wszystkie przepisy Joanny i Kamila
Zobacz też: