W ostatnim odcinku programu o tytuł MasterChefa rywalizują ze sobą Zuza, Maja, Martyna oraz Antek. Pierwszym zadaniem, jakie czekało na finalistów, było ekskluzywne danie z grilla. Uczestnicy w parach walczyli o awans do ścisłego finału. W pierwszej parze współpracowali Zuza i Antek, w drugiej natomiast Maja i Martyna. Finalistom podczas konkurencji hucznie kibicowały ich rodziny.
Antek i Zuza zdecydowali się przyrządzić steka zamarynowanego w pomidorach z sosem holenderskim na bazie suszonych pomidorów. Do tego purée z kalafiora, pietruszka z jabłkiem i limonką w sosie winnym na bazie figi.
Dziewczyny z kolei postanowiły uraczyć jury stekiem marynowanym w pomidorach z purée pietruszkowo-bazyliowym oraz sosem na pieczonych kościach i warzywach z winem, a dodatkowo grillowanymi warzywami. Ich duet okazał się na tyle wybuchowy, że podczas zadania zapłonęła rękawica kucharska! Martyna stresowała się również obecnością swoich bliskich na widowni. Presja doprowadziła do tego, że dziewczyny musiały przekroić steka na pół, by zdążyć go przygotować przed zakończeniem czasu.
Martyna i Maja
Pierwszym daniem, które oceniali jurorzy była polędwica wołowa z grilla z sosem pomidorowym, purée z pietruszki, bazylii i sera grana padano z oliwą bazyliową w wykonaniu Mai i Martyny.
Jeżeli chodzi o pomysł na to, by tego steka przekroić i zrobić go w ten sposób - popieram jak najbardziej. Przez to wybrnęłyście genialnie z sytuacji, w której mogłyście podać zbyt surowego steka, a podałyście różowego, ładnego. Danie moim zdaniem kompletne, zmniejszyłbym ilość tłuszczu - i ja to mówię, że zmniejszyłbym ilość tłuszczu! Poza tym smakowo jak najbardziej tak!
Michel Moran był z kolei zachwycony sosem, który skomponowały dziewczyny. Dorota Szelągowska pochwaliła purée i sosy - pomidorowy oraz winny.
Takich rzeczy oczekiwałem dzisiaj i oczekuję od was wszystkich
Zuza i Antek
Daniem, jakie przygotowała Zuza z Antkiem była polędwica wołowa z grilla, sos winno-figowy, purée jabłkowo-limonkowe i sos holenderski na bazie suszonych pomidorów.
Każdy element tego dania jest świetny, ale mi nie pasuje ich połączenie! To absolutnie wybitne purée, ale ja bym chciała z tym purée zjeść rybę, bo ono jest dla mnie za delikatne do wołowiny
Tomek Jakubiak również nie był zachwycony. Jego zdaniem, idąc do restauracji na danie z grilla, chciałby czuć, że było ono rzeczywiście przyrządzone na grillu. Podkreślił jednak, że purée w wykonaniu Zuzy i Antka było genialne i na pewno przeniesie je do swojej kuchni.
Kto awansuje do ścisłego finału?
Po grillowej konkurencji jurorzy zdecydowali, że bilet do ścisłego finału otrzymują Martyna i Maja.
Wielkie brawo, wasze danie było jakości, jakiej oczekujemy w finale MasterChefa
Antek z Zuzą będą musieli zmierzyć się ze sobą w dogrywce, której tematem przewodnim jest halibut.
- Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!
- Małgorzata Rozenek-Majdan: "Nigdy nie umierałam, ale tak sobie to wyobrażam"
Autor: Iga Kugiel