Zuzia Gutkowska: Tiramisu

Zuzia Gutkowska: Tiramisu
Zuzia Gutkowska: Tiramisu
  • Składniki:
    • - biszkopty podłużne (100g)
      • - serek mascarpone schłodzony (500g)
        • - świeże jaja – temperatura pokojowa (3 szt)
          • - cukier puder (50 g)
            • - likier Amaretto (90 ml)
              • - zaparzona kawa espresso (250 ml)
                • - sól (szczypta)
                  • - kakao do posypania
                    • - gorzka czekolada (25 g)
                      • Wykonanie:
                        • Zaparzyć kawę espresso i przelać do szerokiego naczynia, a następnie dodać do niej likier Amaretto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i zmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego na talerz (ja układam warstwy po trzy biszkopty). Następnie na biszkopty wyłożyć masę z mascarpone i wyrównać. Układać kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Przed podaniem oprószyć kakao i gorzką czekoladą.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości