Zuzia Gutkowska: Gen Z - Owoce morza

Zuzia Gutkowska: Gen Z - Owoce morza
Zuzia Gutkowska: Gen Z - Owoce morza
  • 1.     Zuzia Gutkowska
  • Gen Z - Owoce morza
  • Składniki:
  • Przegrzebki:
  • - 1 sztuka przegrzebki
  • - 10 g orzechów piniowych
  • - 1 ząbek czosnku
  • - Tymianek
  • - 20 g masła
  • Krewetki:
  • - 1 sztuka krewetki
  • - 20 g masła
  • - 20 g tymianku
  • Sos limonkowy:
  • - 100 ml śmietanki 18%
  • - Sok z 1 limonki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - Sól
  • Oliwa pietruszkowa:
  • - 100 ml oliwy z oliwek
  • - Pietruszka
  • - Mule
  • - 1 sztuka mule
  • - 300 ml białego wina
  • - Tymianek
  • - Czosnek
  • - Sól
  • Puree z kalafiora:
  • - 1 sztuka czerwonej cebuli
  • - 1/8 sztuki kalafiora
  • - 1 łyżka rozmarynu
  • - 1 łodyga selera naciowego
  • - Ser camembert
  • Wykonanie:
  • 1. Przegrzebki: Podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy masło, tymianek, czosnek i polewamy esencją z masła i ziół. Orzeszki piniowe blendujemy i obsypujemy nimi przegrzebkę.
  • 2. Sos limonkowy: Śmietankę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Krewetki podsmażamy na patelni z masłem i tymiankiem.
  • 3. Oliwa pietruszkowa: Blendujemy oliwę z oliwek, pietruszkę, sól i pieprz, a następnie przecedzamy przez sito z gazą.
  • 4. Sos maślano-winny: Rumienimy cebulę na patelni, dodajemy wino białe i masło, a wszystko redukujemy.
  • 5. Mule: W garnku gotujemy mule z winem białym, dodajemy tymianek, czosnek i sól, a następnie zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut.
  • 6. Puree z kalafiora: Gotujemy kalafiora i selera, blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, rozmaryn i ser camembert, a następnie przesiewamy przez sito.
  • Na wrzątek wrzucamy krążek pora, białą część, używając go do ułożenia puree z kalafiora. Następnie układamy owoce morza na talerzu, polewając krewetkę i mulę sosem winnym, a sos limonkowy wykładamy na talerz.
podziel się:

Pozostałe wiadomości