Zuzia Gutkowska: Gen Z - Owoce morza

Zuzia Gutkowska: Gen Z - Owoce morza
Zuzia Gutkowska: Gen Z - Owoce morza
  • 1.     Zuzia Gutkowska
    • Gen Z - Owoce morza
      • Składniki:
        • Przegrzebki:
          • - 1 sztuka przegrzebki
            • - 10 g orzechów piniowych
              • - 1 ząbek czosnku
                • - Tymianek
                  • - 20 g masła
                    • Krewetki:
                      • - 1 sztuka krewetki
                        • - 20 g masła
                          • - 20 g tymianku
                            • Sos limonkowy:
                              • - 100 ml śmietanki 18%
                                • - Sok z 1 limonki
                                  • - 1 ząbek czosnku
                                    • - Sól
                                      • Oliwa pietruszkowa:
                                        • - 100 ml oliwy z oliwek
                                          • - Pietruszka
                                            • - Mule
                                              • - 1 sztuka mule
                                                • - 300 ml białego wina
                                                  • - Tymianek
                                                    • - Czosnek
                                                      • - Sól
                                                        • Puree z kalafiora:
                                                          • - 1 sztuka czerwonej cebuli
                                                            • - 1/8 sztuki kalafiora
                                                              • - 1 łyżka rozmarynu
                                                                • - 1 łodyga selera naciowego
                                                                  • - Ser camembert
                                                                    • Wykonanie:
                                                                      • 1. Przegrzebki: Podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy masło, tymianek, czosnek i polewamy esencją z masła i ziół. Orzeszki piniowe blendujemy i obsypujemy nimi przegrzebkę.
                                                                        • 2. Sos limonkowy: Śmietankę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Krewetki podsmażamy na patelni z masłem i tymiankiem.
                                                                          • 3. Oliwa pietruszkowa: Blendujemy oliwę z oliwek, pietruszkę, sól i pieprz, a następnie przecedzamy przez sito z gazą.
                                                                            • 4. Sos maślano-winny: Rumienimy cebulę na patelni, dodajemy wino białe i masło, a wszystko redukujemy.
                                                                              • 5. Mule: W garnku gotujemy mule z winem białym, dodajemy tymianek, czosnek i sól, a następnie zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut.
                                                                                • 6. Puree z kalafiora: Gotujemy kalafiora i selera, blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, rozmaryn i ser camembert, a następnie przesiewamy przez sito.
                                                                                  • Na wrzątek wrzucamy krążek pora, białą część, używając go do ułożenia puree z kalafiora. Następnie układamy owoce morza na talerzu, polewając krewetkę i mulę sosem winnym, a sos limonkowy wykładamy na talerz.
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości