- 1. Zuzia Gutkowska
- Gen Z - Owoce morza
- Składniki:
- Przegrzebki:
- - 1 sztuka przegrzebki
- - 10 g orzechów piniowych
- - 1 ząbek czosnku
- - Tymianek
- - 20 g masła
- Krewetki:
- - 1 sztuka krewetki
- - 20 g masła
- - 20 g tymianku
- Sos limonkowy:
- - 100 ml śmietanki 18%
- - Sok z 1 limonki
- - 1 ząbek czosnku
- - Sól
- Oliwa pietruszkowa:
- - 100 ml oliwy z oliwek
- - Pietruszka
- - Mule
- - 1 sztuka mule
- - 300 ml białego wina
- - Tymianek
- - Czosnek
- - Sól
- Puree z kalafiora:
- - 1 sztuka czerwonej cebuli
- - 1/8 sztuki kalafiora
- - 1 łyżka rozmarynu
- - 1 łodyga selera naciowego
- - Ser camembert
- Wykonanie:
- 1. Przegrzebki: Podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy masło, tymianek, czosnek i polewamy esencją z masła i ziół. Orzeszki piniowe blendujemy i obsypujemy nimi przegrzebkę.
- 2. Sos limonkowy: Śmietankę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Krewetki podsmażamy na patelni z masłem i tymiankiem.
- 3. Oliwa pietruszkowa: Blendujemy oliwę z oliwek, pietruszkę, sól i pieprz, a następnie przecedzamy przez sito z gazą.
- 4. Sos maślano-winny: Rumienimy cebulę na patelni, dodajemy wino białe i masło, a wszystko redukujemy.
- 5. Mule: W garnku gotujemy mule z winem białym, dodajemy tymianek, czosnek i sól, a następnie zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut.
- 6. Puree z kalafiora: Gotujemy kalafiora i selera, blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, rozmaryn i ser camembert, a następnie przesiewamy przez sito.
- Na wrzątek wrzucamy krążek pora, białą część, używając go do ułożenia puree z kalafiora. Następnie układamy owoce morza na talerzu, polewając krewetkę i mulę sosem winnym, a sos limonkowy wykładamy na talerz.
podziel się: