- Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem,
- (kozie kołysanie na polędwicy z koperkowym uściskiem i kruche warzywne chipsy)
- SKŁADNIKI :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 4 pietruszki średniej wielkości
- 1 torebka mrożonych malin
- 1 opakowanie świeżych malin (100g)
- Ser kozi do smarowania (125g)
- 2 gruszki świeże
- 1 marchewka
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka Owoców kardamonu
- Sól, pieprz
- 2 łyżki Tymianku suszonego
- 100 gram Mąki bezglutenowa
- 1 łyżka Sosu sojowo-grzybowy
- 3 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1 Łyżka Nasion berberysu
- ½ szklanki Czerwone wino wytrawne
- 100 g Masła
- 1/4 szklanki Oliwa z oliwek i oleju rzepakowego
- 1 Łyżka Kolendry
- 1 Łyżka Imbiru suszony
- 3 łyżki Octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka Malibu limonkowe
- 1 Batat (mały )
- 2 łyżki soku z cytryny
- Świeża mięta (4 listki)-do ozdoby
- Ryneczek Lidla (4 listki mixu młodych listków)-do ozdoby
- Sposób wykonania:
- · Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C z termoobiegiem.
- · Przygotuj marynatę do mięsa: wymieszaj ½ szklanki wina czerwonego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego i dodaj tymianek.
- · Włóż do marynaty polędwicę osoloną i popieprzoną natartą ząbkiem czosnku. Odstaw.
- · Obierz 3 pietruszki, pokrój je w talarki, zalej wodą i gotuj do miękkości
- · Posiekaj koperek i wymieszaj z serkiem kozim (125g).
- · Obierz 1 pietruszkę i 1 marchewkę, pokrój w bardzo cienkie płatki za pomocą szerokiej obieraczki.( czipsy możesz zrobić również z batatów)
- · Wyłóż papier do pieczenia na blasze, a następnie ułóż na nim płatki marchwi i pietruszki. Piecz przez około 7 minut.
- · Po upieczeniu zmniejsz temperaturę do 180°C.
- · Obierz gruszkę i pokrój ją w ósemki. Skrop sokiem z cytryny.
- · Ugotuj gruszki w marynacie z Malibu limonkowym, octem jabłkowym, goździkami, owocami kardamonu, nasionami berberysu i miodem. Gruszki powinny być na pół miękkie.
- · Na małej patelni podgrzej mrożone maliny z ¼ szklanki wody, a następnie dodaj ¼ szklanki wody wymieszanej z 1 płaską łyżką mąki bezglutenowej. Zagotuj i odstaw.
- · Polędwicę pokrój na 4 części natnij kieszonki .Włóż do naciętej kieszonki ser kozi z koprem.
- · Obtocz ją lekko w mące bezglutenowej
- · Rozgrzej patelnię z oliwą, i obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj 1 łyżkę masła
- · Przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą.
- · Piecz 10–15 minut w zależności od grubości mięsa w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
- · Przetrzyj maliny przez sito.
- · Odsącz pietruszkę z wody i zmiksuj na gładką masę dopraw solą pieprzem ,suszoną kolendrą i imbiru.
- · Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu chwilę odpocząć, następnie pokrój je na talarki.
- · Ułóż wszystkie składniki na talerzu, udekoruj listkami młodej sałaty, mięty i nasionami berberysu, świeżych malin i musem z malin.
podziel się: