Zuzanna Gutkowska: Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem

Zuzanna Gutkowska: Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem
Zuzanna Gutkowska: Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem
  • Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem,
    • (kozie kołysanie na polędwicy z koperkowym uściskiem i kruche warzywne chipsy)
      •        SKŁADNIKI :
        • 1 polędwiczka wieprzowa
          • 4 pietruszki średniej wielkości
            • 1 torebka mrożonych malin
              • 1 opakowanie świeżych malin (100g)
                • Ser kozi do smarowania (125g)
                  • 2 gruszki świeże
                    • 1 marchewka
                      • 1 pęczek koperku
                        • 1 łyżka Owoców kardamonu
                          • Sól, pieprz
                            • 2 łyżki Tymianku suszonego
                              • 100 gram Mąki bezglutenowa
                                • 1 łyżka Sosu sojowo-grzybowy
                                  • 3 łyżki miodu
                                    • 5 goździków
                                      • 1 Łyżka Nasion berberysu
                                        • ½ szklanki Czerwone wino wytrawne
                                          • 100 g Masła
                                            • 1/4 szklanki Oliwa z oliwek i oleju rzepakowego
                                              • 1 Łyżka Kolendry
                                                • 1 Łyżka Imbiru suszony
                                                  • 3 łyżki Octu jabłkowego
                                                    • 2 szklanki wody
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • 1 szklanka Malibu limonkowe
                                                          • 1 Batat (mały )
                                                            • 2 łyżki soku z cytryny
                                                              • Świeża mięta (4 listki)-do ozdoby
                                                                • Ryneczek Lidla (4 listki mixu młodych listków)-do ozdoby
                                                                  • Sposób wykonania:
                                                                    • ·        Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C z termoobiegiem.
                                                                      • ·        Przygotuj marynatę do mięsa: wymieszaj ½ szklanki wina czerwonego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego i dodaj tymianek.
                                                                        • ·        Włóż do marynaty polędwicę osoloną i popieprzoną natartą ząbkiem czosnku. Odstaw.
                                                                          • ·        Obierz 3 pietruszki, pokrój je w talarki, zalej wodą i gotuj do miękkości
                                                                            • ·        Posiekaj koperek i wymieszaj z serkiem kozim (125g).
                                                                              • ·        Obierz 1 pietruszkę i 1 marchewkę, pokrój w bardzo cienkie płatki za pomocą szerokiej obieraczki.( czipsy możesz zrobić również z batatów)
                                                                                • ·        Wyłóż papier do pieczenia na blasze, a następnie ułóż na nim płatki marchwi i pietruszki. Piecz przez około 7 minut.
                                                                                  • ·        Po upieczeniu zmniejsz temperaturę do 180°C.
                                                                                    • ·        Obierz gruszkę i pokrój ją w ósemki. Skrop sokiem z cytryny.
                                                                                      • ·        Ugotuj gruszki w marynacie z Malibu limonkowym, octem jabłkowym, goździkami, owocami kardamonu, nasionami berberysu i miodem. Gruszki powinny być na pół miękkie.
                                                                                        • ·        Na małej patelni podgrzej mrożone maliny z ¼ szklanki wody, a następnie dodaj ¼ szklanki wody wymieszanej z 1 płaską łyżką mąki bezglutenowej. Zagotuj i odstaw.
                                                                                          • ·        Polędwicę pokrój na 4 części natnij kieszonki .Włóż do naciętej kieszonki ser kozi z koprem.
                                                                                            • ·        Obtocz ją lekko w mące bezglutenowej
                                                                                              • ·        Rozgrzej patelnię z oliwą, i obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj 1 łyżkę masła
                                                                                                • ·        Przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą.
                                                                                                  • ·        Piecz 10–15 minut w zależności od grubości mięsa w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
                                                                                                    • ·        Przetrzyj maliny przez sito.
                                                                                                      • ·        Odsącz pietruszkę z wody i zmiksuj na gładką masę dopraw solą pieprzem ,suszoną kolendrą i imbiru.
                                                                                                        • ·        Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu chwilę odpocząć, następnie pokrój je na talarki.
                                                                                                          • ·        Ułóż wszystkie składniki na talerzu, udekoruj listkami młodej sałaty, mięty i nasionami berberysu, świeżych malin i musem z malin.
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości