Zuzanna Gutkowska: Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem

Zuzanna Gutkowska: Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem
Zuzanna Gutkowska: Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem
  • Pietruszkowa ekstaza z malinowym majstersztykiem,
  • (kozie kołysanie na polędwicy z koperkowym uściskiem i kruche warzywne chipsy)
  •        SKŁADNIKI :
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 pietruszki średniej wielkości
  • 1 torebka mrożonych malin
  • 1 opakowanie świeżych malin (100g)
  • Ser kozi do smarowania (125g)
  • 2 gruszki świeże
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka Owoców kardamonu
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki Tymianku suszonego
  • 100 gram Mąki bezglutenowa
  • 1 łyżka Sosu sojowo-grzybowy
  • 3 łyżki miodu
  • 5 goździków
  • 1 Łyżka Nasion berberysu
  • ½ szklanki Czerwone wino wytrawne
  • 100 g Masła
  • 1/4 szklanki Oliwa z oliwek i oleju rzepakowego
  • 1 Łyżka Kolendry
  • 1 Łyżka Imbiru suszony
  • 3 łyżki Octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka Malibu limonkowe
  • 1 Batat (mały )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Świeża mięta (4 listki)-do ozdoby
  • Ryneczek Lidla (4 listki mixu młodych listków)-do ozdoby
  • Sposób wykonania:
  • ·        Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C z termoobiegiem.
  • ·        Przygotuj marynatę do mięsa: wymieszaj ½ szklanki wina czerwonego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego i dodaj tymianek.
  • ·        Włóż do marynaty polędwicę osoloną i popieprzoną natartą ząbkiem czosnku. Odstaw.
  • ·        Obierz 3 pietruszki, pokrój je w talarki, zalej wodą i gotuj do miękkości
  • ·        Posiekaj koperek i wymieszaj z serkiem kozim (125g).
  • ·        Obierz 1 pietruszkę i 1 marchewkę, pokrój w bardzo cienkie płatki za pomocą szerokiej obieraczki.( czipsy możesz zrobić również z batatów)
  • ·        Wyłóż papier do pieczenia na blasze, a następnie ułóż na nim płatki marchwi i pietruszki. Piecz przez około 7 minut.
  • ·        Po upieczeniu zmniejsz temperaturę do 180°C.
  • ·        Obierz gruszkę i pokrój ją w ósemki. Skrop sokiem z cytryny.
  • ·        Ugotuj gruszki w marynacie z Malibu limonkowym, octem jabłkowym, goździkami, owocami kardamonu, nasionami berberysu i miodem. Gruszki powinny być na pół miękkie.
  • ·        Na małej patelni podgrzej mrożone maliny z ¼ szklanki wody, a następnie dodaj ¼ szklanki wody wymieszanej z 1 płaską łyżką mąki bezglutenowej. Zagotuj i odstaw.
  • ·        Polędwicę pokrój na 4 części natnij kieszonki .Włóż do naciętej kieszonki ser kozi z koprem.
  • ·        Obtocz ją lekko w mące bezglutenowej
  • ·        Rozgrzej patelnię z oliwą, i obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj 1 łyżkę masła
  • ·        Przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą.
  • ·        Piecz 10–15 minut w zależności od grubości mięsa w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
  • ·        Przetrzyj maliny przez sito.
  • ·        Odsącz pietruszkę z wody i zmiksuj na gładką masę dopraw solą pieprzem ,suszoną kolendrą i imbiru.
  • ·        Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu chwilę odpocząć, następnie pokrój je na talarki.
  • ·        Ułóż wszystkie składniki na talerzu, udekoruj listkami młodej sałaty, mięty i nasionami berberysu, świeżych malin i musem z malin.
podziel się:

Pozostałe wiadomości