Zuzanna Gutkowska – dania finałowe

MasterChef
MasterChef
  • Przystawka – batat z serem kozim
  • Skład:
  • Batat (1 szt)
  • Ser kozi camembert (1 szt)
  • Szynka prosciutto (1 opakowania)
  • Maliny (250g)
  • Woda (100ml)
  • Pieprz, sól,
  • Białe wino (100ml)
  • Rukola- liście opakowanie
  • Figa (1 szt)
  • Orzechy włoskie ( 10g)
  • Miód (2 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • Liście sałaty ozdobnej
  • Wykonanie:
  • Zagotowujemy wodę z solą w garnku, wkładamy do niej plastry batata. Gotujemy, aż zmiękną i przekładamy na uprzednio przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy około 5 minut, po tym czasie dokładamy pokrojony w kostkę ser kozi i czekamy do rozpuszczenia sera. Następnie wyjmujemy bataty i układamy na nich pokrojoną w paseczki szynkę. W między czasie przygotowujemy sos malinowy. Na patenie wkładamy maliny, zalewamy 100 ml wody, czekamy aż maliny się rozgotują i dosładzamy miodem. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody. Przygotowany sos przecedzamy przez drobne sito. Figę kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle dodając odrobię miodu. Orzechy włoskie podprażamy na patelni. Na talerzu układamy rukole, batata, orzechy oraz sos malinowy, dekorujemy podsmażoną figą i ozdobnymi liśćmi sałaty.
  • Jagnięcina z puree z dyni, jabłka, ziemniaka,sos jagodowy i chrupiące warzywa.
  • Kotlety jagnięce z kością (Comber) – 2szt
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Rozmaryn 
  • Tymianek 
  • Sól, pieprz
  • Masło
  • Oliwa z oliwek
  • liofilizowany jarmuż- proszek
  • orzeszki pekan
  • sos jagodowy:
  • jagody – 250g
  • Wino czerwone wytrawne – ½ szklanki
  • 2 łyżki cukru
  • Sól,
  • Puree z dyni, jabłka, ziemniaka
  • Dynia- ¼
  • Jabłko kwaśne – ½
  • Ziemniak – 1 szt.
  • Sól, pieprz, kurkuma, imbir (do smaku)
  • Natka z pietruszki (parę gałązek)
  • Masło (30g)
  • Chrupiące warzywa
  • Dynia (100g)
  • Por (1 łodyga)
  • Sól
  • Oliwa
  • Wykonanie:
  • Obieramy małą dynie, jabłko i ziemniak, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i jabłko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa blend ujemy, z natką pietruszki, masłem doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Przecieramy przez drobne sito. W międzyczasie przygotowujemy chrupiące warzywa. Dynie kroimy w kostkę, pora w talarki i podgotowujemy je we wrzątku. Następnie przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Pieczemy około 10-15 minut, potem smażymy na patelni, solimy, pieprzymy, obsypujemy papryką. Przygotowujemy sos jagodowy, wkładamy jagody na patelnie. Jak jagody puszczą sok, wyjmujemy owoce i wlewamy wino, redukujemy, dosładzamy cukrem, lekko solimy i dodajemy masło.
  • Kotlety jagnięce obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem a następnie dodajemy masło z tymiankiem, rozmaryn i czosnek. Podsmażone kotlety przekładamy do nagrzanego piekarnika na 190stopni i pieczemy 9 minut. Mięso wyjmujemy z brytfanki i odsączamy z tłuszczu następnie obtaczamy w liofilizowanym jarmużu. Orzeszki pekan prażymy na patelni. Układamy mięso na talerzu z puree oraz chrupiącymi warzywami, dodajemy sos jagodowy i orzechy pekan.
  • Deser:
  • Browni z lodami i sosem lawendowym.
  • Jaja – 3 szt
  • Gorzka czekolada 70% (100g)
  • Cukier trzcinowy (150g)
  • Mąka pszenna (70g)
  • Masło( 100g)
  • Olej(15g)
  • Kakao(15g)
  • sól- szczypta
  • orzechy włoskie (garść)
  • Lody:
  • Śmietanka 30% (250ml)
  • Jeżyny (2 opakowania)
  • Miód (3 łyżki)
  • Limonka (sok 2 łyżki)
  • Mięta (4 listki)
  • Ciekły azot
  • Sos lawendowy:
  • Lawenda – suszona kwiat (3 łyżki)
  • Biała czekolada (100g)
  • Śmietanka 30% (150ml)
  • Ozdoba:
  • Maliny ( 3-4 szt)
  • bratki – kwiatki
  • porzeczka czerwona ( parę kiści)
  • Wykonanie:
  • Browni: Ubijamy jaja z cukrem, w osobnym garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Łączymy ubite jaja z czekoladą i dodajemy przesianą mąkę z kakao i rozdrobnione orzechy włoskie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni góra, dół na 30 minut.
  • Lody:
  • Wlewamy do garnka śmietankę i dodajemy dwie paczki Jeżyn i wstawiamy na średni ogień. Jak Jeżyny zmiękną dodajemy miód, miętę i sok z limonki wszystko dokładnie blednujemy i przecedzamy przez drobne sito. Przekładamy do blendera, miksujemy na średnich obrotach , stopniowo dodajemy ciekłego azotu do uzyskania konsystencji lodów.
  • Sos lawendowy:
  • Kruszymy białą czekoladę do miseczki. W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę z lawendą. Jak śmietanka się podgrzeje, przecedzamy ją przez sito i zalewamy nią białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
  • Na talerzu układamy pokruszone kawałki browni, dokładamy lody i polewamy wszystko sosem lawendowym. Dekorujemy owocami malin, porzeczki, kwiatkami bratków i listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości