Zuzanna Gutkowska – dania finałowe

MasterChef
MasterChef
  • Przystawka – batat z serem kozim
    • Skład:
      • Batat (1 szt)
        • Ser kozi camembert (1 szt)
          • Szynka prosciutto (1 opakowania)
            • Maliny (250g)
              • Woda (100ml)
                • Pieprz, sól,
                  • Białe wino (100ml)
                    • Rukola- liście opakowanie
                      • Figa (1 szt)
                        • Orzechy włoskie ( 10g)
                          • Miód (2 łyżki)
                            • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
                              • Liście sałaty ozdobnej
                                • Wykonanie:
                                  • Zagotowujemy wodę z solą w garnku, wkładamy do niej plastry batata. Gotujemy, aż zmiękną i przekładamy na uprzednio przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy około 5 minut, po tym czasie dokładamy pokrojony w kostkę ser kozi i czekamy do rozpuszczenia sera. Następnie wyjmujemy bataty i układamy na nich pokrojoną w paseczki szynkę. W między czasie przygotowujemy sos malinowy. Na patenie wkładamy maliny, zalewamy 100 ml wody, czekamy aż maliny się rozgotują i dosładzamy miodem. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody. Przygotowany sos przecedzamy przez drobne sito. Figę kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle dodając odrobię miodu. Orzechy włoskie podprażamy na patelni. Na talerzu układamy rukole, batata, orzechy oraz sos malinowy, dekorujemy podsmażoną figą i ozdobnymi liśćmi sałaty.
                                    • Jagnięcina z puree z dyni, jabłka, ziemniaka,sos jagodowy i chrupiące warzywa.
                                      • Kotlety jagnięce z kością (Comber) – 2szt
                                        • Czosnek (1 ząbek)
                                          • Rozmaryn 
                                            • Tymianek 
                                              • Sól, pieprz
                                                • Masło
                                                  • Oliwa z oliwek
                                                    • liofilizowany jarmuż- proszek
                                                      • orzeszki pekan
                                                        • sos jagodowy:
                                                          • jagody – 250g
                                                            • Wino czerwone wytrawne – ½ szklanki
                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                • Sól,
                                                                  • Puree z dyni, jabłka, ziemniaka
                                                                    • Dynia- ¼
                                                                      • Jabłko kwaśne – ½
                                                                        • Ziemniak – 1 szt.
                                                                          • Sól, pieprz, kurkuma, imbir (do smaku)
                                                                            • Natka z pietruszki (parę gałązek)
                                                                              • Masło (30g)
                                                                                • Chrupiące warzywa
                                                                                  • Dynia (100g)
                                                                                    • Por (1 łodyga)
                                                                                      • Sól
                                                                                        • Oliwa
                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                            • Obieramy małą dynie, jabłko i ziemniak, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i jabłko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa blend ujemy, z natką pietruszki, masłem doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Przecieramy przez drobne sito. W międzyczasie przygotowujemy chrupiące warzywa. Dynie kroimy w kostkę, pora w talarki i podgotowujemy je we wrzątku. Następnie przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Pieczemy około 10-15 minut, potem smażymy na patelni, solimy, pieprzymy, obsypujemy papryką. Przygotowujemy sos jagodowy, wkładamy jagody na patelnie. Jak jagody puszczą sok, wyjmujemy owoce i wlewamy wino, redukujemy, dosładzamy cukrem, lekko solimy i dodajemy masło.
                                                                                              • Kotlety jagnięce obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem a następnie dodajemy masło z tymiankiem, rozmaryn i czosnek. Podsmażone kotlety przekładamy do nagrzanego piekarnika na 190stopni i pieczemy 9 minut. Mięso wyjmujemy z brytfanki i odsączamy z tłuszczu następnie obtaczamy w liofilizowanym jarmużu. Orzeszki pekan prażymy na patelni. Układamy mięso na talerzu z puree oraz chrupiącymi warzywami, dodajemy sos jagodowy i orzechy pekan.
                                                                                                • Deser:
                                                                                                  • Browni z lodami i sosem lawendowym.
                                                                                                    • Jaja – 3 szt
                                                                                                      • Gorzka czekolada 70% (100g)
                                                                                                        • Cukier trzcinowy (150g)
                                                                                                          • Mąka pszenna (70g)
                                                                                                            • Masło( 100g)
                                                                                                              • Olej(15g)
                                                                                                                • Kakao(15g)
                                                                                                                  • sól- szczypta
                                                                                                                    • orzechy włoskie (garść)
                                                                                                                      • Lody:
                                                                                                                        • Śmietanka 30% (250ml)
                                                                                                                          • Jeżyny (2 opakowania)
                                                                                                                            • Miód (3 łyżki)
                                                                                                                              • Limonka (sok 2 łyżki)
                                                                                                                                • Mięta (4 listki)
                                                                                                                                  • Ciekły azot
                                                                                                                                    • Sos lawendowy:
                                                                                                                                      • Lawenda – suszona kwiat (3 łyżki)
                                                                                                                                        • Biała czekolada (100g)
                                                                                                                                          • Śmietanka 30% (150ml)
                                                                                                                                            • Ozdoba:
                                                                                                                                              • Maliny ( 3-4 szt)
                                                                                                                                                • bratki – kwiatki
                                                                                                                                                  • porzeczka czerwona ( parę kiści)
                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                      • Browni: Ubijamy jaja z cukrem, w osobnym garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Łączymy ubite jaja z czekoladą i dodajemy przesianą mąkę z kakao i rozdrobnione orzechy włoskie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni góra, dół na 30 minut.
                                                                                                                                                        • Lody:
                                                                                                                                                          • Wlewamy do garnka śmietankę i dodajemy dwie paczki Jeżyn i wstawiamy na średni ogień. Jak Jeżyny zmiękną dodajemy miód, miętę i sok z limonki wszystko dokładnie blednujemy i przecedzamy przez drobne sito. Przekładamy do blendera, miksujemy na średnich obrotach , stopniowo dodajemy ciekłego azotu do uzyskania konsystencji lodów.
                                                                                                                                                            • Sos lawendowy:
                                                                                                                                                              • Kruszymy białą czekoladę do miseczki. W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę z lawendą. Jak śmietanka się podgrzeje, przecedzamy ją przez sito i zalewamy nią białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
                                                                                                                                                                • Na talerzu układamy pokruszone kawałki browni, dokładamy lody i polewamy wszystko sosem lawendowym. Dekorujemy owocami malin, porzeczki, kwiatkami bratków i listkami mięty.
                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości