- Przystawka – batat z serem kozim
- Skład:
- Batat (1 szt)
- Ser kozi camembert (1 szt)
- Szynka prosciutto (1 opakowania)
- Maliny (250g)
- Woda (100ml)
- Pieprz, sól,
- Białe wino (100ml)
- Rukola- liście opakowanie
- Figa (1 szt)
- Orzechy włoskie ( 10g)
- Miód (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- Liście sałaty ozdobnej
- Wykonanie:
- Zagotowujemy wodę z solą w garnku, wkładamy do niej plastry batata. Gotujemy, aż zmiękną i przekładamy na uprzednio przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy około 5 minut, po tym czasie dokładamy pokrojony w kostkę ser kozi i czekamy do rozpuszczenia sera. Następnie wyjmujemy bataty i układamy na nich pokrojoną w paseczki szynkę. W między czasie przygotowujemy sos malinowy. Na patenie wkładamy maliny, zalewamy 100 ml wody, czekamy aż maliny się rozgotują i dosładzamy miodem. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody. Przygotowany sos przecedzamy przez drobne sito. Figę kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle dodając odrobię miodu. Orzechy włoskie podprażamy na patelni. Na talerzu układamy rukole, batata, orzechy oraz sos malinowy, dekorujemy podsmażoną figą i ozdobnymi liśćmi sałaty.
- Jagnięcina z puree z dyni, jabłka, ziemniaka,sos jagodowy i chrupiące warzywa.
- Kotlety jagnięce z kością (Comber) – 2szt
- Czosnek (1 ząbek)
- Rozmaryn
- Tymianek
- Sól, pieprz
- Masło
- Oliwa z oliwek
- liofilizowany jarmuż- proszek
- orzeszki pekan
- sos jagodowy:
- jagody – 250g
- Wino czerwone wytrawne – ½ szklanki
- 2 łyżki cukru
- Sól,
- Puree z dyni, jabłka, ziemniaka
- Dynia- ¼
- Jabłko kwaśne – ½
- Ziemniak – 1 szt.
- Sól, pieprz, kurkuma, imbir (do smaku)
- Natka z pietruszki (parę gałązek)
- Masło (30g)
- Chrupiące warzywa
- Dynia (100g)
- Por (1 łodyga)
- Sól
- Oliwa
- Wykonanie:
- Obieramy małą dynie, jabłko i ziemniak, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i jabłko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa blend ujemy, z natką pietruszki, masłem doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Przecieramy przez drobne sito. W międzyczasie przygotowujemy chrupiące warzywa. Dynie kroimy w kostkę, pora w talarki i podgotowujemy je we wrzątku. Następnie przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Pieczemy około 10-15 minut, potem smażymy na patelni, solimy, pieprzymy, obsypujemy papryką. Przygotowujemy sos jagodowy, wkładamy jagody na patelnie. Jak jagody puszczą sok, wyjmujemy owoce i wlewamy wino, redukujemy, dosładzamy cukrem, lekko solimy i dodajemy masło.
- Kotlety jagnięce obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem a następnie dodajemy masło z tymiankiem, rozmaryn i czosnek. Podsmażone kotlety przekładamy do nagrzanego piekarnika na 190stopni i pieczemy 9 minut. Mięso wyjmujemy z brytfanki i odsączamy z tłuszczu następnie obtaczamy w liofilizowanym jarmużu. Orzeszki pekan prażymy na patelni. Układamy mięso na talerzu z puree oraz chrupiącymi warzywami, dodajemy sos jagodowy i orzechy pekan.
- Deser:
- Browni z lodami i sosem lawendowym.
- Jaja – 3 szt
- Gorzka czekolada 70% (100g)
- Cukier trzcinowy (150g)
- Mąka pszenna (70g)
- Masło( 100g)
- Olej(15g)
- Kakao(15g)
- sól- szczypta
- orzechy włoskie (garść)
- Lody:
- Śmietanka 30% (250ml)
- Jeżyny (2 opakowania)
- Miód (3 łyżki)
- Limonka (sok 2 łyżki)
- Mięta (4 listki)
- Ciekły azot
- Sos lawendowy:
- Lawenda – suszona kwiat (3 łyżki)
- Biała czekolada (100g)
- Śmietanka 30% (150ml)
- Ozdoba:
- Maliny ( 3-4 szt)
- bratki – kwiatki
- porzeczka czerwona ( parę kiści)
- Wykonanie:
- Browni: Ubijamy jaja z cukrem, w osobnym garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Łączymy ubite jaja z czekoladą i dodajemy przesianą mąkę z kakao i rozdrobnione orzechy włoskie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni góra, dół na 30 minut.
- Lody:
- Wlewamy do garnka śmietankę i dodajemy dwie paczki Jeżyn i wstawiamy na średni ogień. Jak Jeżyny zmiękną dodajemy miód, miętę i sok z limonki wszystko dokładnie blednujemy i przecedzamy przez drobne sito. Przekładamy do blendera, miksujemy na średnich obrotach , stopniowo dodajemy ciekłego azotu do uzyskania konsystencji lodów.
- Sos lawendowy:
- Kruszymy białą czekoladę do miseczki. W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę z lawendą. Jak śmietanka się podgrzeje, przecedzamy ją przez sito i zalewamy nią białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
- Na talerzu układamy pokruszone kawałki browni, dokładamy lody i polewamy wszystko sosem lawendowym. Dekorujemy owocami malin, porzeczki, kwiatkami bratków i listkami mięty.
podziel się: