Zuza i Antek: Polędwica wołowa z grilla

Zuza i Antek: Polędwica wołowa z grilla
Zuza i Antek: Polędwica wołowa z grilla
  • Sos figowo - winny
  • 10 fig
  • 250g czerwonego wina
  • łyżka syrop klonowy
  • figi rozkrawamy i wycinamy środki na rozgrzaną patelnie dodajemy trochę syropu. lekko podsmażamy zalewamy winem i redukujemy
  • Oliwa
  • bazylia świeża -200 g
  • olej ok 300g
  • sól
  • wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy
  • Mięso: Polędwica wołowa (200g)
  • Passata pomidorowa (100g)
  • sól (szczypta )
  • Puree:
  • Pietruszka (1 sztuka)
  • Kalafior (200g)
  • Jabłko (100g)
  • Sól ( 1 łyżeczka)
  • Polędwicę kroimy na steki przekładamy do miseczki i zalewamy passatą pomidorowa odstawiamy.
  • Pietruszkę i kalafiora obieramy i kroimy na drobną kostkę przekładamy do garnka. Garnek zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Warzywa gotujemy do miękkości a następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę dodajemy obrane i pokrojone jabłko i blendujemy z całą masą. Steki smażymy na grillu z każdej strony przez 3-6 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa.
  • Na środek talerza wykładamy puree następnie układamy na niego pokrojonego w plasterki steka.
  • Mięso polewamy sosem z suszonych pomidorów a dookoła wylewamy sos figowy. Wszystko polewamy lekko oliwą smakową i ozdabiamy pędami grochu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości