Zuza i Antek: Polędwica wołowa z grilla

Zuza i Antek: Polędwica wołowa z grilla
Zuza i Antek: Polędwica wołowa z grilla
  • Sos figowo - winny
    • 10 fig
      • 250g czerwonego wina
        • łyżka syrop klonowy
          • figi rozkrawamy i wycinamy środki na rozgrzaną patelnie dodajemy trochę syropu. lekko podsmażamy zalewamy winem i redukujemy
            • Oliwa
              • bazylia świeża -200 g
                • olej ok 300g
                  • sól
                    • wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy
                      • Mięso: Polędwica wołowa (200g)
                        • Passata pomidorowa (100g)
                          • sól (szczypta )
                            • Puree:
                              • Pietruszka (1 sztuka)
                                • Kalafior (200g)
                                  • Jabłko (100g)
                                    • Sól ( 1 łyżeczka)
                                      • Polędwicę kroimy na steki przekładamy do miseczki i zalewamy passatą pomidorowa odstawiamy.
                                        • Pietruszkę i kalafiora obieramy i kroimy na drobną kostkę przekładamy do garnka. Garnek zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Warzywa gotujemy do miękkości a następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę dodajemy obrane i pokrojone jabłko i blendujemy z całą masą. Steki smażymy na grillu z każdej strony przez 3-6 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa.
                                          • Na środek talerza wykładamy puree następnie układamy na niego pokrojonego w plasterki steka.
                                            • Mięso polewamy sosem z suszonych pomidorów a dookoła wylewamy sos figowy. Wszystko polewamy lekko oliwą smakową i ozdabiamy pędami grochu.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości