- Sos figowo - winny
- 10 fig
- 250g czerwonego wina
- łyżka syrop klonowy
- figi rozkrawamy i wycinamy środki na rozgrzaną patelnie dodajemy trochę syropu. lekko podsmażamy zalewamy winem i redukujemy
- Oliwa
- bazylia świeża -200 g
- olej ok 300g
- sól
- wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy
- Mięso: Polędwica wołowa (200g)
- Passata pomidorowa (100g)
- sól (szczypta )
- Puree:
- Pietruszka (1 sztuka)
- Kalafior (200g)
- Jabłko (100g)
- Sól ( 1 łyżeczka)
- Polędwicę kroimy na steki przekładamy do miseczki i zalewamy passatą pomidorowa odstawiamy.
- Pietruszkę i kalafiora obieramy i kroimy na drobną kostkę przekładamy do garnka. Garnek zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Warzywa gotujemy do miękkości a następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę dodajemy obrane i pokrojone jabłko i blendujemy z całą masą. Steki smażymy na grillu z każdej strony przez 3-6 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa.
- Na środek talerza wykładamy puree następnie układamy na niego pokrojonego w plasterki steka.
- Mięso polewamy sosem z suszonych pomidorów a dookoła wylewamy sos figowy. Wszystko polewamy lekko oliwą smakową i ozdabiamy pędami grochu.
podziel się: