- Wymarzony szkolny obiad
- Żurek
- Składniki:
- - żeberka wędzone – (0,7 kg)
- - boczek wędzony – (0,5 kg)
- - marchewka – (2 szt)
- - pietruszka – (2 szt)
- - seler – (1 szt)
- - grzyby suszone (6 szt)
- - biała kiełbasa –( 4 szt)
- - grzyby- (6 szt)
- - cebula – (2 szt)
- - czosnek - (2 ząbki)
- - koper łodygi - (5 szt)
- - liście laurowe – (2 szt)
- - ziele angielskie – (5szt)
- - chrzan – (1 łyżka)
- - majeranek- (3 łyżki)
- - sól, pieprz
- - śmietanka 18 % - (5 łyżek)
- - jajko – ( 4 szt)
- - zakwas żytni – (1 l)
- - woda – (2l)
- Wykonanie:
- Nastaw wywar z 2 l wody, żeberek wieprzowych wędzonych, marchewki, pietruszki, selera i opłukanych grzybów. Kiedy trochę się już pogotuje dodaj cebulę opaloną nad ogniem, liść laurowy, łodygi kopru, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Pokrój w kostkę boczek wędzony i podsmaż go, następnie wrzuć do garnka. Następnie do wrzącego wywaru włóż białą kiełbasę na około 5 minut, wlej wstrząśnięty i przelany przez sito zakwas. Zakwas z wywarem gotujemy około 5 minut, następnie odlewamy pół szklanki do osobnego naczynia i mieszamy w nim śmietanę, chrzan i przetarty ząbek czosnku. Zaczyn wlewamy do żurku, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny bądź kwasem z ogórka kiszonego dla smaku. Podajemy z ugotowanym na twardo jajem i białą kiełbasą, opcjonalnie z ziemniakami.
- Gulasz z kopytkami
- Kopytka
- Składniki:
- - ugotowane ziemniaki (1kg)
- - mąka pszenna (200g)
- - mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- - jajo (1 szt)
- - sól
- Wykonanie:
- Ugotuj ziemniaki w koszulkach , przetrzyj je na prasce, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajo. Zagniataj ciasto szybko. Formuj w podłużne paski przecinając ukośnie, formując kształt podobny do rąbu.
- Gulasz wieprzowy
- Składniki:
- - łopatka wieprzowa (1kg)
- - smalec (125 g)
- - papryka (2 szt)
- - pieczarki (8 szt)
- - cebula (1 szt)
- - liść laurowy, (3 szt)
- - czosnek (2 ząbki)
- - papryka ostra, ( ½ szt)
- - cukinia (1szt)
- - papryka czerwona wędzona (2łyżki)
- - mąka (10 dag)
- - sól, pieprz, (do smaku)
- Wykonanie:
- Pokrój mięso w kostkę, przypraw, podsmaż na złoty kolor na smalcu, zalej wodą i duś pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, (możesz dodać grzybka marynowanego) dołóż pokrojoną i podsmażoną paprykę, pieczarki i cukinię. Na sam koniec dodaj podduszoną cebulę i podsmażony czosnek (opcjonalnie mięso można zamarynować w czerwonym winie z przyprawami).
- Kompot
- Składniki:
- - maliny (150g)
- - jeżyny (150g)
- - wiśnie (150g)
- - truskawki (150g)
- - miód (3 łyżki)
- - melisa ( parę gałązek)
- - goździki (5 szt)
- - woda (2 l)
- Wykonanie:
- Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Kiedy już trochę się pogotują i puszczą sok dodajemy miód, melisę i goździki.
- Ciasto kruche
- Ciasto
- Składniki:
- - 300 g mąki
- - 200 g masła
- - 100 g cukru
- Mus owocowy
- Składniki:
- - jeżyny (100 g)
- - maliny (100g)
- - trochę wody
- - cukier (do smaku)
- - mąka ziemniaczana (1łyżka)
- - woda (2 łyżki)
- - biała czekolada (1 tabliczka)
- - śmietanka 30% (1/3 szklanki)
- Wykonanie:
- Szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
- Owoce kładziemy na patelnię, dolewamy trochę wody, lekko dosładzamy cukrem. Rozpuszczamy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej z dwoma łyżkami wody, dobrze mieszamy i dolewamy do zagotowanych owoców, ponownie mieszamy. Pokruszoną białą czekoladę wkładamy do rondelka razem ze śmietanką, stawiamy na mały ogień i czekamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie mieszamy. Układamy w foremce do tortilli ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, (góra/dół bez termoobiegu). Pieczemy przez około 10-15 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Na tortillę nakładamy najpierw mus z białej czekolady, następnie mus owocowy i dekorujemy owocami jeżyny oraz listkami mięty.
podziel się: