Zuza Gutkowska: Wymarzony szkolny obiad

Zuza Gutkowska: Wymarzony szkolny obiad
Zuza Gutkowska: Wymarzony szkolny obiad
  • Wymarzony szkolny obiad
  • Żurek
  • Składniki:
  • - żeberka wędzone – (0,7 kg)
  • - boczek wędzony – (0,5 kg)
  • - marchewka – (2 szt)
  • - pietruszka – (2 szt)
  • - seler – (1 szt)
  • - grzyby suszone (6 szt)
  • - biała kiełbasa –( 4 szt)
  • - grzyby- (6 szt)
  • - cebula – (2 szt)
  • - czosnek - (2 ząbki)
  • - koper łodygi - (5 szt)
  • - liście laurowe – (2 szt)
  • - ziele angielskie – (5szt)
  • - chrzan – (1 łyżka)
  • - majeranek- (3 łyżki)
  • - sól, pieprz
  •  - śmietanka 18 % - (5 łyżek)
  • - jajko – ( 4 szt)
  • - zakwas żytni – (1 l)
  • - woda – (2l)
  • Wykonanie:
  • Nastaw wywar z 2 l wody, żeberek wieprzowych wędzonych, marchewki, pietruszki, selera i opłukanych grzybów. Kiedy trochę się już pogotuje dodaj cebulę opaloną nad ogniem, liść laurowy, łodygi kopru, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Pokrój w kostkę boczek wędzony i podsmaż go, następnie wrzuć do garnka. Następnie do wrzącego wywaru włóż białą kiełbasę na około 5 minut, wlej wstrząśnięty i przelany przez sito zakwas. Zakwas z wywarem gotujemy około 5 minut, następnie odlewamy pół szklanki do osobnego naczynia i mieszamy w nim śmietanę, chrzan i przetarty ząbek czosnku. Zaczyn wlewamy do żurku, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny bądź kwasem z ogórka kiszonego dla smaku. Podajemy z ugotowanym na twardo jajem i białą kiełbasą, opcjonalnie z ziemniakami.
  • Gulasz z kopytkami
  • Kopytka
  • Składniki:
  • - ugotowane ziemniaki (1kg)
  • - mąka pszenna (200g)
  • - mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • - jajo (1 szt)
  • - sól
  • Wykonanie:
  • Ugotuj ziemniaki w koszulkach , przetrzyj je na prasce, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajo. Zagniataj ciasto szybko. Formuj w podłużne paski przecinając ukośnie, formując kształt podobny do rąbu.
  • Gulasz wieprzowy
  • Składniki:
  • - łopatka wieprzowa (1kg)
  • - smalec (125 g)
  • - papryka (2 szt)
  • - pieczarki (8 szt)
  • - cebula (1 szt)
  • - liść laurowy, (3 szt)
  • - czosnek (2 ząbki)
  • - papryka ostra, ( ½ szt)
  • - cukinia (1szt)
  • - papryka czerwona wędzona (2łyżki)
  • - mąka (10 dag)
  • - sól, pieprz, (do smaku)
  • Wykonanie:
  • Pokrój mięso w kostkę, przypraw, podsmaż na złoty kolor na smalcu, zalej wodą i duś pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, (możesz dodać grzybka marynowanego) dołóż pokrojoną i podsmażoną paprykę, pieczarki i cukinię. Na sam koniec dodaj podduszoną cebulę i podsmażony czosnek (opcjonalnie mięso można zamarynować w czerwonym winie z przyprawami).
  • Kompot
  • Składniki:
  • - maliny (150g)
  • - jeżyny (150g)
  • - wiśnie (150g)
  • - truskawki (150g)
  • - miód (3 łyżki)
  • - melisa ( parę gałązek)
  • - goździki (5 szt)
  • - woda (2 l)
  • Wykonanie:
  • Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Kiedy już trochę się pogotują i puszczą sok dodajemy miód, melisę i goździki.
  • Ciasto kruche
  • Ciasto
  • Składniki:
  • - 300 g mąki
  • - 200 g masła
  • - 100 g cukru
  • Mus owocowy
  • Składniki:
  • - jeżyny (100 g)
  • - maliny (100g)
  • - trochę wody
  • - cukier (do smaku)
  • - mąka ziemniaczana (1łyżka)
  • - woda (2 łyżki)
  • - biała czekolada (1 tabliczka)
  • - śmietanka 30% (1/3 szklanki)
  • Wykonanie:
  • Szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
  • Owoce kładziemy na patelnię, dolewamy trochę wody, lekko dosładzamy cukrem. Rozpuszczamy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej z dwoma łyżkami wody, dobrze mieszamy i dolewamy do zagotowanych owoców, ponownie mieszamy. Pokruszoną białą czekoladę wkładamy do rondelka razem ze śmietanką, stawiamy na mały ogień i czekamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie mieszamy. Układamy w foremce do tortilli ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, (góra/dół bez termoobiegu). Pieczemy przez około 10-15 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Na tortillę nakładamy najpierw mus z białej czekolady, następnie mus owocowy i dekorujemy owocami jeżyny oraz listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości