Zuza Gutkowska: Wymarzony szkolny obiad

Zuza Gutkowska: Wymarzony szkolny obiad
Zuza Gutkowska: Wymarzony szkolny obiad
  • Wymarzony szkolny obiad
    • Żurek
      • Składniki:
        • - żeberka wędzone – (0,7 kg)
          • - boczek wędzony – (0,5 kg)
            • - marchewka – (2 szt)
              • - pietruszka – (2 szt)
                • - seler – (1 szt)
                  • - grzyby suszone (6 szt)
                    • - biała kiełbasa –( 4 szt)
                      • - grzyby- (6 szt)
                        • - cebula – (2 szt)
                          • - czosnek - (2 ząbki)
                            • - koper łodygi - (5 szt)
                              • - liście laurowe – (2 szt)
                                • - ziele angielskie – (5szt)
                                  • - chrzan – (1 łyżka)
                                    • - majeranek- (3 łyżki)
                                      • - sól, pieprz
                                        •  - śmietanka 18 % - (5 łyżek)
                                          • - jajko – ( 4 szt)
                                            • - zakwas żytni – (1 l)
                                              • - woda – (2l)
                                                • Wykonanie:
                                                  • Nastaw wywar z 2 l wody, żeberek wieprzowych wędzonych, marchewki, pietruszki, selera i opłukanych grzybów. Kiedy trochę się już pogotuje dodaj cebulę opaloną nad ogniem, liść laurowy, łodygi kopru, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
                                                    • Pokrój w kostkę boczek wędzony i podsmaż go, następnie wrzuć do garnka. Następnie do wrzącego wywaru włóż białą kiełbasę na około 5 minut, wlej wstrząśnięty i przelany przez sito zakwas. Zakwas z wywarem gotujemy około 5 minut, następnie odlewamy pół szklanki do osobnego naczynia i mieszamy w nim śmietanę, chrzan i przetarty ząbek czosnku. Zaczyn wlewamy do żurku, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny bądź kwasem z ogórka kiszonego dla smaku. Podajemy z ugotowanym na twardo jajem i białą kiełbasą, opcjonalnie z ziemniakami.
                                                      • Gulasz z kopytkami
                                                        • Kopytka
                                                          • Składniki:
                                                            • - ugotowane ziemniaki (1kg)
                                                              • - mąka pszenna (200g)
                                                                • - mąka ziemniaczana (1 łyżka)
                                                                  • - jajo (1 szt)
                                                                    • - sól
                                                                      • Wykonanie:
                                                                        • Ugotuj ziemniaki w koszulkach , przetrzyj je na prasce, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajo. Zagniataj ciasto szybko. Formuj w podłużne paski przecinając ukośnie, formując kształt podobny do rąbu.
                                                                          • Gulasz wieprzowy
                                                                            • Składniki:
                                                                              • - łopatka wieprzowa (1kg)
                                                                                • - smalec (125 g)
                                                                                  • - papryka (2 szt)
                                                                                    • - pieczarki (8 szt)
                                                                                      • - cebula (1 szt)
                                                                                        • - liść laurowy, (3 szt)
                                                                                          • - czosnek (2 ząbki)
                                                                                            • - papryka ostra, ( ½ szt)
                                                                                              • - cukinia (1szt)
                                                                                                • - papryka czerwona wędzona (2łyżki)
                                                                                                  • - mąka (10 dag)
                                                                                                    • - sól, pieprz, (do smaku)
                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                        • Pokrój mięso w kostkę, przypraw, podsmaż na złoty kolor na smalcu, zalej wodą i duś pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, (możesz dodać grzybka marynowanego) dołóż pokrojoną i podsmażoną paprykę, pieczarki i cukinię. Na sam koniec dodaj podduszoną cebulę i podsmażony czosnek (opcjonalnie mięso można zamarynować w czerwonym winie z przyprawami).
                                                                                                          • Kompot
                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                              • - maliny (150g)
                                                                                                                • - jeżyny (150g)
                                                                                                                  • - wiśnie (150g)
                                                                                                                    • - truskawki (150g)
                                                                                                                      • - miód (3 łyżki)
                                                                                                                        • - melisa ( parę gałązek)
                                                                                                                          • - goździki (5 szt)
                                                                                                                            • - woda (2 l)
                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                • Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Kiedy już trochę się pogotują i puszczą sok dodajemy miód, melisę i goździki.
                                                                                                                                  • Ciasto kruche
                                                                                                                                    • Ciasto
                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                        • - 300 g mąki
                                                                                                                                          • - 200 g masła
                                                                                                                                            • - 100 g cukru
                                                                                                                                              • Mus owocowy
                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                  • - jeżyny (100 g)
                                                                                                                                                    • - maliny (100g)
                                                                                                                                                      • - trochę wody
                                                                                                                                                        • - cukier (do smaku)
                                                                                                                                                          • - mąka ziemniaczana (1łyżka)
                                                                                                                                                            • - woda (2 łyżki)
                                                                                                                                                              • - biała czekolada (1 tabliczka)
                                                                                                                                                                • - śmietanka 30% (1/3 szklanki)
                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                    • Szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
                                                                                                                                                                      • Owoce kładziemy na patelnię, dolewamy trochę wody, lekko dosładzamy cukrem. Rozpuszczamy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej z dwoma łyżkami wody, dobrze mieszamy i dolewamy do zagotowanych owoców, ponownie mieszamy. Pokruszoną białą czekoladę wkładamy do rondelka razem ze śmietanką, stawiamy na mały ogień i czekamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie mieszamy. Układamy w foremce do tortilli ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C, (góra/dół bez termoobiegu). Pieczemy przez około 10-15 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Na tortillę nakładamy najpierw mus z białej czekolady, następnie mus owocowy i dekorujemy owocami jeżyny oraz listkami mięty.
                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości